wartości liczb znak moduł odwrotny,mantysa,cecha
asd: Odczytać podane ciągi kodowe jako zapisy liczb w systemie znak−moduł odwrotny (pierwsze 6 bitów
to cecha,pozostałe 10 mantysa)
b) 1111010110010000
cecha = 111101
(2) = 61
(10)
mantysa = 0110010000
Przeliczę tak jakby nie pisało,że to system znak−moduł odwrotny,ze wzoru:
(−1)
znak bitu zerowego*1,mantysa*2
cecha − 127
−1*1.390625*2
−66 = kompletne bzdury
no a teraz policzę wartość mantysy w
zmo
mantysa = (−1)
0*(2
4+2
7+2
8) = 400
0110010000
(2) = 400
zmo
no i co mam dalej zrobić ?
| | 25 | | 25 | |
Poprawna odpowiedź = |
| *2−2 = |
| |
| | 32 | | 128 | |
asd: ok, te drugie rozumiem, po prostu liczenie ulamkow tak jak w binarnym zwyklym
a 111101,to : (−2
5+1)+16+8+4+1?

myślałem że skoro zmo, to muszę liczyć inaczej tą mantyse
tak jak liczyłem, dziękuję bardzo