calka
martyna: Bede wdzieczna, jesli ktos mi powiem gdzie jest blad
| | π | |
licze calke w grancach [0, |
| ] |
| | 2 | |
∫(1−cos
2α)sin
2α dα= przez podstawinie t=cosα
| | 1 | |
−∫(1−t2) dt=−t+ |
| t3 i wracam do cosinusa i licze w granicach |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| +1− |
| a powinno mi wyjsc 1− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 sty 11:47
Maciess: Przy tym podstawieniu dt=−sinα
Twoja całka (granice pomijam bo tu fatalnie wyswietla) powinna wygladac tak
∫(1−cos2α)sinα*sinα=−∫(1−t2) sinα dt
Jesli takim podstawieniem chcesz to musisz wyznaczyc jeszcze sinα z twoich podstawien, ale to
raczej nie jest najprostsza droga
10 sty 12:05
Filip:
Cześć
Maciess, w takim razie co proponujesz?

Liczyć taką całkę?
∫sin
4α dα
10 sty 12:11
martyna: najmocniej przepraszam mojaa calka wyjsciowa to
∫sin3α=∫(1−cos2α)sinα
10 sty 12:13
Maciess: @Filip
Tak prymitywnie to rozbic na roznice dwóch całek, iloczyn sin2αcos2α sztucznie zamienic na
sin2(2α)/coś tam
I mamy do policzenia dwie całki z sin2. Wystarczy policzyc jedną nieoznaczoną przechodząc na
1−cos2a i korzystając ze wzoru na cos2x=(cos(2x)+1)/2
10 sty 12:21
Maciess: Można tez wyprowadzic wzór na sin
4 korzystając z zespolonych. A Mariusz pewnie pokazałby ci
kilka innych finezyjnych metod

@Martyna
To rzuca nowe swiatlo na sprawe
10 sty 12:23
Filip:
t=cosα
dt=−sinα dα
cos0=1
0∫
pi/2(1−cos
2α)sinα
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
dα=−1∫0(1−t2)dt=−[t− |
| t3]01=−(0−0−1+ |
| )=1− |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 sty 12:32
jc: | | 1 | | 1 | | 3 | |
∫0π/2 cos4x dx = ∫0π/2 ( |
| cos 4x + |
| cos 2x + |
| ) dx |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
= [ |
| sin 4x + |
| sin 2x + |
| x]0π/2 = |
| π |
| | 32 | | 4 | | 8 | | 16 | |
10 sty 12:54
Filip:
Maciess ja myślałem, aby tę całkę tak zapisać:
| | 1−cos(2α) | | 1 | |
∫sin4αdα=∫( |
| )2dα= |
| ∫(1−cos(2α))2dα |
| | 2 | | 4 | |
i wyjść z tego
10 sty 13:28
jc: Oj, tam było sin4x, rachunek podobny, wynik taki sam.
10 sty 13:46