Twierdzenie o trzech ciągach - jak to rozpisać
Dingo: https://zapodaj.net/5c744819d2f16.png.html Jak trzeba rozpisać tą pierwszą część tego przykładu?
Chyba muszę użyć twierdzenia o trzech ciągach, ale nie wiem jak to ograniczyć, żeby było
dobrze.
Dzięki z góry za pomoc.
9 sty 23:56
6latek: an=bn*cn
bn tw o 3 ciagach (najmniejszym jest wyraz ostatni a najwiekszym wyraz pierwszy
cn granica na liczbe e
potem skorzystaj z twierdzienia o granicy iloczynu ciagow
10 sty 00:24
Dingo: Czyli wynik tego przykładu ma być 0?
10 sty 00:27
Maciess: | | 3n2 | | 4n+1 | |
an=(∑ od k=1 do 2n |
| ) *( |
| )n+2 |
| | n3+k | | 4n+3 | |
Może spróbuj tak mocno prymitywnie. Szacować po tej sumie. Od góry − przez liczba składników
sumy razy największy składnik
| | 3n2 | | 4n+1 | |
an<=2n* |
| *( |
| )n+2 → ... |
| | n3+1 | | 4n+3 | |
Analgogicznie od dołu, 2n* najmniejszy składnik
a
n >= .... → ...
Jesli te oszacowane wartosci będą dążyć do tej samej granicy na mocy tw 3 ciągów znalazłeś
granice a
n
10 sty 00:29
Dingo: A nie mogę po prostu obliczyć pierwszego nawiasu i pomnożyć razy ten drugi? Nie umiem tego
pierwszego
policzyć.... W drugim wiem jak to obliczyć, wyjdzie e do jakiejś tam potęgi, ale jak
wspomniałem
mam problem żeby rozwiazac pierwszy nawias.
10 sty 00:48
ICSP: | 3n2 | | 3n2 | |
| + ... + |
| |
| n3 + 1 | | n3 + 2n | |
| | 3n2 | | 3n2 | | 3n2 | | 3n2 | | 4n+1 | |
2n* |
| ≤ |
| +...+ |
| ≤2n* |
| //*( |
| )n+2 |
| | n3+2n | | n3+1 | | n3+2n | | n3+1 | | 4n+3 | |
| | 4n+1 | | 6n3 | | 4n+1 | | 6n3 | |
( |
| )n+2 * |
| ≤ an ≤ ( |
| )n+2 * |
| |
| | 4n+3 | | n3 + 2n | | 4n+3 | | n3 + 1 | |
10 sty 01:19
Dingo: Ok, dzięki ICSP. A powiesz mi dlaczego mnożysz jeszcze te dwa wyrażenia razy 2n?
Czy to jest konieczne? I czy naprawdę muszę zapisywać to w takiej postaci?
Tzn jeśli obliczyłbym osobno oba nawiasy i potem po prostu pomnożył to co mi wyszło
to wyszedłby przecież taki sam wynik.
10 sty 10:31
Dingo: A jest jakiś inny sposób rozwiązania tego zadania? Np; z zastosowaniem wzorów na sumy ciągów?
10 sty 14:42
ICSP: Wyrazów w sumie jest 2n.
To, że wychodzi ten sam wynik wcale nie oznacza, ze sposób rozwiązania był poprawny.
Jeżeli już koniecznie chcesz liczyć te granice osobno to poczytaj o twierdzeniu o iloczynie
ciągów zbieżnych i powołaj się na nie.
10 sty 14:46
Dingo: Nie do końca rozumiem o co chodzi z tą liczbą składników sumy.
To 2n odczytuję z mianownika tego wyrażenia w pierwszym nawiasie? Czyli przykładowo
jakby w tym ostatnim wyrażeniu w pierwszym nawiasie zamiast 2n było 3n to musiałbym
mnożyć razy 3n

?
10 sty 15:08
Dingo: Czy może chodzi o to że są dwa nawiasy?
10 sty 15:24
Dingo: Odpisze ktoś ?
10 sty 16:52