Nietrudno jest nakreslic rzut ukosny rownolegly prostokata ,kwadratu, trojkata(podstawa
rownolegla do plaszczyzny rzutu) , szesciokata i kola
znajc skrocenie s i kat skrecenia α
Zostawie ten pieciokat foremny na razie ale mam dwa zadanka z tego tematu
W sumie one potrzebne beda mi na potem do wykonania rysunku graniastoslupa czy ostroslupa
,gdzie w podstawie bedzie trapez czy romb
Zadanie nr 1
Nakreslic dowolny trapez
Przyjmujac ze podstawy tego trapezu sa rownolegle do plaszczyzny rzutow wykreslic rzut ukosny
| 1 | ||
trapezu przy s= | iα=60o | |
| 2 |
| 1 | ||
ED1= | ED | |
| 2 |
| 1 | ||
EC1= | FC i α=60o | |
| 2 |
| 1 | ||
rzut ukosny tego rombu przy s= | i α=45o | |
| 2 |