Godzio:

prosta przechodząca przez punkty A i B:
−3 = 7a + b
3 = a +b
−−−−−−−−−−−−
−7 = 6a
a = −1
b=4
y = −x + 4
Wysokość to prosta przechodząca przez środek AB i prostopadła do niej
a = 1
| | 1+7 | | 3−3 | |
SAB = [ |
| , |
| ] = [4,0] |
| | 2 | | 2 | |
0 = 1*4+b
b = −4
y
h = x − 4
długość odcinka AB:
|AB| =
√62 +62 = 6
√2
Pole :
6
√2h = 60
√2h = 10
h = 5
√2
wysokość:
S(4,0) C(x,y)
SC =
√(x−4)2 + y2 = 5
√2
50 = x
2 − 8x + 16 + y
2 podstawiamy prostą zawierającą wysokość y
h = x − 4
50 = x
2 − 8x + 16 +x
2−8x+16
0 = 2x
2 − 16x − 18 /:2
0 = x
2 − 8x − 9
0 = x
2+x−9x−9
0 = x(x+1) − 9(x+1)
0 = (x+1)(x−9)
x = −1 v x = 9
x = −1 y = −5
x = 9 y = 5