Obliczyc granice ciągu o wyrazie ogólnym an, gdzie:
Witam: | | n√n − 3n√2 | |
an = |
| |
| | √4n2+1−√4n2+n | |
Witam, próbowałem zrobić ten przykład mnożąc przez sprężenie, ale nie wiem co zrobić dalej.
9 sty 20:48
Filip:
| | (n√n−3n√2)(√4n2+1+√4n2+n) | | −2*2*2 | |
limn−>inf |
| = |
| =8 |
| | 1−n | | −1 | |
W liczniku wyciągasz spod pierwiastka przed nawias 2n
lim
n−>infn√n=1
lim
n−>inf3
n√2=3
9 sty 21:06
Mila:
Zgadza się
9 sty 21:30
kerajs: Bynajmniej.
W pierwszej linijce powinno być:
| | (1−3)(2+2) | |
lim ....= |
| =8 |
| | 0−1 | |
9 sty 21:34
Filip:
Cześć
kerajs 
. Ja podzieliłem współczynniki przy 'n'
9 sty 21:38
kerajs: | | −2*2*2 | | −2*(2+2) | |
Wiem. Jednak z pośpiechu napisałeś |
| zamiast |
| |
| | −1 | | −1 | |
9 sty 21:53
Filip: aa, co racja to racja
9 sty 22:11
Mila:
Dobrze jest, w pamięci dodał
9 sty 22:29
Filip:
Bardziej chodzi o to, że zamiast operatora '+' napisałem operator '*'
9 sty 22:33