9 sty 17:04
VII: Ja z 1 czlonu wyszlo 1 ?
tam masz nieoznaczonosc typu 1∞ to raczej lecisz na granice liczby e
9 sty 17:12
Filip:
Pomijając fakt, że częściowo obliczyłeś granicę − czego według mnie nie można zrobić (niech
ktoś mnie poprawi jeśli się mylę)
To:
| | 3n−4 | | 6 | |
limn−>inf( |
| )n/2−1=limn−>inf(1− |
| )n/2−1= |
| | 3n+2 | | 3n+2 | |
| | 1 | |
=elimn−>inf(−6n+12)/6n+4=e−1= |
| |
| | e | |
9 sty 17:16
ICSP: XD
9 sty 17:18
Filip:
cześć
ICSP 
, czy moje rozwiązanie jest niepoprawne ( jeśli tak to czemu)? Czy powinienem
liczyć tę granicę ze wzoru
lim
x−>xof(x)
g(x)=lim
x−>xoe
g(x)lnf(x)
Pozdrawiam
9 sty 17:24
Dingo: A bo ja wziąłem, z tego wzoru an, ale to chyba tylko można go użyć gdy n stoi samo w potędze,
tak?
Chodzi mi o to, że dla a>0 wychodzi nieskończoność,dla a<0 wychodzi 0, a dla a=1 wychodzi 1.
9 sty 17:28
ICSP: a co Ci da ten wzór?
"Pomijając fakt, ze częściowo obliczyłeś granicę"
Linijkę niżej:
| lim | | 6 | |
| (1 − |
| )n/2−1 = elimn (−6n + 12)/(6n+4) |
| n | | 3n+2 | |
To wcale nie jest "częściowe obliczenie granicy" XD
Rób to wszystko w jednym przejściu a nie rozbijaj na granice wygodne w konkretnych momentach.
Kilka dni temu pokazałem Ci jak za pomocą twojego sposobu pokazać, że każdy ciąg jest zbieżny
do 0.
9 sty 17:29
Dingo: Czyli jak powinno wyglądać rozwiązanie tego przykładu?
9 sty 17:33
ICSP: | | −6 | |
an = (1 + |
| )(3n + 2)/−6 * (−6n + 12)/(6n + 4) * |
| | 3n + 2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
|
| → e−1 * |
| = |
| |
| | √1 + 1/√n + √1 − 1/√n | | 1 + 1 | | e | |
9 sty 17:37
Filip:
ICSP bardziej chodziło mi o to, że autor zrobił w pewnym momencie mając iloczyn no załóżmy
dwóch ciagów tak:
lim
n−>infa
n*b
n=lim
n−>inf1*b
n
czyli z tego by wychodziło, że
lim
n−>infa
n*b
n=lim
n−>infa
n*lim
n−>infb
n −− czy to jest poprawne?
| | 6 | |
W jednym przejściu, czyli po doporwadzeniu do takiej postaci (1− |
| )n/2−1 napisać w |
| | 3n+2 | |
kolejnym kroku, że jest to e
−1?
9 sty 17:38
ICSP: Ewentualnie jeżeli chcesz policzyć oddzielnie granice z obu wyrażeń to
najpierw policz granicę z pierwszego wyrażenia, potem z drugiego a na koniec powołaj się na
twierdzenie o iloczynie ciągów zbieżnych.
9 sty 17:38
Dingo: ok, dzięki wielkie, a to mnożenie przez sprzeżnie dobrze jest zrobione u mnie?
9 sty 17:45