x2 | ||
Jak policzyć całkę z f(x)= | ? nie bardzo widzę, co mam podstawić | |
√1−x6 |
x2 | x2 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
√1−x6 | √1−(x3)2 |
x2 | 1 | dt | 1 | 1 | ||||||
∫ | dx= | ∫ | = | arcsint+C= | arcsin(x3)+C | |||||
√1−(x3)2 | 3 | √1−(t)2 | 3 | 3 |
1 | 1 | 1 | ||||
∫(x+1)sin(x2+2x)dx= | ∫sintdt=− | cost+C=− | cos(x2+2x)+C | |||
2 | 2 | 2 |
1 | ||
dzięki, a dlaczego przed całką dałeś * | ? można tak robić? Domyślam się, że ma na to wpływ | |
2 |
1 | ||
2 |
1 | |
dt=(x+1)dx | |
2 |
1 | 1 | |||
...=∫ | sintdt= | ∫sintdt − stałą wypycham przed symbol/znak (czy jak to się nazywa) | ||
2 | 2 |
1 | ||
to czemu nie wstawiam ∫cos(t)dt = sint=sin(2x), tylko muszę jeszcze dać * | ? | |
2 |
1 | ||
Nie wyczuwasz. Liczysz dx , a to wynosi | dt i to podstawiasz do całki,a potem 1/2 jako | |
2 |
dt | ||
bo dx = | ||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |