Liczby
Szkolniak: Znajdź wszystkie liczby podzielne przez 12, które mają 12 dzielników.
Rozwiązanie:
Rozkładamy liczbę 12 na czynniki pierwsze: 12=22*3
Wszystkie liczby podzielne przez 12 będą postaci 2r*3s, gdzie r∊{2,3,4,...} i s∊{1,2,3,...}.
Liczba dzielników danej liczby wyrażona jest poprzez iloczyn wykładników potęg zwiększonych o
1, tzn. poprzez wzór postaci (r+1)(s+1).
U nas dany iloczyn ma być równy 12, co daje nam równanie:
(s+1)(r+1)=12
Co daje nam rozwiązania:
1) s=1 i r=5 → liczba równa 3*25=96
2) s=2 i r=3 → 23*32=72
3) s=3 i r=2 → 22*33=108
Poprawne rozumowanie i czy to na pewno wszystkie liczby?
9 sty 15:16
kerajs: A co z 12=3*2*2 ?
9 sty 15:31
Szkolniak: W sensie?
Liczba 12 ma tylko 6 dzielników.
9 sty 15:33
kerajs: Chodziło mi o to, że prócz rozwiązań typu:
(s+1)(r+1)=6*2 lub (s+1)(r+1)=4*3 lub (s+1)(r+1)=3*4
brakuje jeszcze:
(s+1)(r+1)(q+1)=3*2*2
9 sty 19:47
krzysiu: A 12p? gdzie p jest liczbą pierwszą
9 sty 20:06
krzysiu: różną od 2 i 3
9 sty 20:07