Czy można skorzystać w tym przypadku ze wzoru na całkę?
Shizzer: | | 1 | |
Mam taką całkę ∫ |
| dx |
| | 1 + x | |
| | dx | | 1 | | x | |
Widziałem taki wzór: ∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + C |
| | a2+x2 | | a | | a | |
Zastosowałem go do obliczenia powyższej całki nieoznaczonej i wyszło w ten sposób:
| | 1 | |
∫ |
| dx = arctg(√x) + C |
| | 1 + x | |
Popatrzyłem w odpowiedzi do zadania i wynik po zastosowaniu wzoru jest błędny.
Oczywiście tę całkę można obliczyć również poprzez podstawienie t = 1 + x, dt = dx i za pomocą
tej metody uzyskuje się poprawny wynik log(t) + C = log(1 + x) + C.
| | dx | | 1 | | x | |
Dlaczego ten wzór ∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + C w tym przypadku nie działa? |
| | a2+x2 | | a | | a | |
9 sty 14:33
krzysiu: no nie
9 sty 14:36
Jerzy:
Nie kombinuj jak koń pod górę.Podstaw: x + 1 = t
9 sty 14:37
jc: | | 1 | | 1 | |
I na prawdę |
| wygląda, jak |
| ? |
| | 1+x | | x2+a2 | |
9 sty 14:37
krzysiu: policz pochodną z arctg(√x)
9 sty 14:37
Jerzy:
Albo wykorzystaj wzór: ∫U{f’(x)}{f(x)dx = ln|f(x)| + C
9 sty 14:39
Shizzer: Dopisałem, że rozwiązałem tę całkę przez podstawienie, ale zastanawiałem się dlaczego ten wzór
nie daje poprawnego wyniku
9 sty 14:43
Jerzy:
A gdzie w twojej całce wyjściowej jest x2 ?
9 sty 14:46
Shizzer: Już widzę, że moje kombinowanie było błędne. Niemniej dziękuję za poświęcony czas
9 sty 15:05
Mariusz:
Shizzer arcusa tangensa miałbyś gdyby twoja funkcja podcałkowa była pomnożona przez
pochodną pierwiastka
10 sty 09:05