matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
Marek:
Kolejne zadanie to obliczenie granicy funkcji stosując regułę de l'Hospitala: a) lim x→
∞
lnax
x
b) lim x →0
ln(cosax)
sinax
a=7
9 sty 14:29
Jerzy:
1
a) .... = lim
= 0
x
9 sty 14:35
Jerzy:
−tgax
b) ..... = lim
= [0/1] = 0
cosax
9 sty 14:45