Optymalizacja
Marek: Cześć
potrzebuję pomocy w kilku zadaniach z matematyki na studia. Pierwsze z nich to optymalizacja
Puszka w kształcie walca, bez wieka ma ścianę boczną z blachy aluminiowej zaś dno z blachy
miedzianej. Wiadomo, że miedź jest pięć razy droższa od aluminium.
Jeśli puszka ma objętość V=10 x 7 litrów to jakie wymiary minimalizują koszt zużytego
materiału?
9 sty 14:20
kerajs: Kolejne z nierealistycznych zadań z kontekstem realistycznym.
Rozwiązanie jakiego oczekuje autor: a − cena jednostki kwadratowej blachy aluminiowej
K=a*2πrh+5a*πr
2
K'=0 ⇒ r=
3√V5π
Oczywiście nie jest to poprawne rozwiązanie, gdyż nie uwzględnia m.in. kosztu odpadów.
9 sty 20:31