Algebra
Karolina11: Wyznacz wszystkie elementy nierozkładalne (z dokładnością do stowarzyszenia) w pierścieniu:
Z[115] = {a/(15)b : a, b należą do Z}.
Proszę o pomoc.
9 sty 14:18
Adamm: a/15b = (a/15b−1)*(1/15) jest zawsze rozkładalne
9 sty 14:47
Adamm: pomyłka
9 sty 14:50
Adamm:
1/15 jest odwracalne
Więc a/(15)b ~ |a|, a∊N
elementy nierozkładalne tutaj to liczby pierwsze
9 sty 14:52
Adamm:
Też nie tak. Może lepiej rozpiszę
(a1/15b1)(a2/15b2) = 1
a1*a2 = 15b1+b2
Zatem a1 i a2 muszą być postaci ±3x*5y, x, y∊N
3x1+x2*5y1+y2 = 15b1+b2
x1+x2 = y1+y2 = b1+b2
dla dowolnych x1, y1, b1 możemy dobrać x2, y2, b2 które by spełniały te równości
Więc elementy odwracalne w Z[1/15] są postaci ±3x*5y przy czym x, y∊Z
a = ±3x*5y*p1x1*...*pnxn ∊ Z[1/15], to
a ~ p1x1*...*pnxn
stąd by a było nierozkładalne, a ~ p, gdzie p to liczba pierwsza ≠ 3, 5
gdyby p = b1*b2, to rozpisując sobie tą relację, zobaczymy że b1 lub b2 jest odwracalne
więc p jest nierozkładalne
9 sty 15:10
Karolina11: Dziękuję.
9 sty 16:08