mantysy sumowanie
asd: Wiem,że to nie forum informatyczne,ale wiem,że nie brakuje tu ludzi wszechstronnie uzdolnionych
także jakby ktoś mógł pomóc

Przeprowadź sumowanie podanych liczb zapisanych w kodzie uzupełnieniowym.
m−mantysa,c−cecha
m
1 = 10001110 c
1 = 00101010
m
2 = 01001001 c
2 = 00100110
c
1 > c
2 o 4,zatem przesunięcie m
2 o 4 bity w prawo
no ustalam c
2 też aby się wyrównało z c
1,zatem c
1 = c
2
Przesuwam m
2 o 4 bity w prawo
m
2 = 00100000 //utrata niektórych bitów,wychodzą poza zakres
sumuje mantysy
00100000
+10001110
−−−−−−−−−−−−−−−−
10101110
A odpowiedź powinna być dla sumy mantys : 10010010
Co popsułem?Źle przesunąłem czy co?
9 sty 13:39
Pytający:
"Przesuwam m
2 o 4 bity w prawo
m
2 = 00100000"
9 sty 17:02
asd: w sensie, że źle przesunąłem? czy jak? skoro różnica cech = 4,to mantyse przesuwam o 4 bity w
prawo, tak?
dlatego zadałem pytanie
9 sty 18:51
Pytający:
W sensie tak, źle przesunąłeś. Gdyby zdziwił mnie sam pomysł takiego przesunięcia, to nie
zawarłbym otrzymanego wyniku w cudzysłowie. To chyba oczywiste...

Więc może spróbuj jeszcze raz z tym przesunięciem. A jeśli znowu wyjdzie Ci takie cudo, to się
pochwal, jak Ty to przesuwasz.
9 sty 20:15
asd: ok teraz skorzystałem z kalkulatora przesunięc bitowych dla pewności, wyszlo 100 a skoro
mantysa ma 8 bitów, to wychodzi 00000100?po zsumowaniu i tak inny wynik, więc jeśli nadal źle
przesunąłem − nie umiem przesuwać w takim razie
9 sty 20:41
Pytający:
Znaczy jak masz 8 bitów to po każdym przesunięciu dalej masz 8 bitów, te z przodu Ci jakoś
magicznie nie znikają. Wynik teraz dobry, ale nigdzie po drodze nie wychodzi 100 (chyba że to
skrót myślowy):
01001001 // m
2
00100100 // m
2 przesunięte o 1 w prawo
00010010 // m
2 przesunięte o 2 w prawo
00001001 // m
2 przesunięte o 3 w prawo
00000100 // m
2 przesunięte o 4 w prawo
Teraz wychodzi na to, że nie umiesz dodawać.
9 sty 21:34
asd:
00000100
10001110 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−
10010010
zgadza się,źle na kartce przeniosłem, dziękuję
9 sty 21:58