Całka nieoznaczona funkcja wymierna z sinx i cosx
Shizzer: | | sin5x | | sin4x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| sinxdx |
| | cos4x | | cos4x | |
Wykonałem tutaj podstawienie t = cosx, dt = −sinxdx ⇔ −dt = sinxdx
| | sin5x | | (1 − t2)2 | | t4 − 2t2 + 1 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dt = −∫ |
| dt |
| | cos4x | | t4 | | t4 | |
Nie wiem właściwie co mam dalej z tym zrobić. Nie ma jak tego rozłożyć na ułamki proste,
licznik nie jest pochodną mianownika. Czy ktoś zechciałby pomóc?
9 sty 13:17
Mariusz:
Liniowość całki i całka z potęgi
9 sty 13:24
ICSP: | a + b + c | | b | | c | |
| = 1 + |
| + |
| |
| a | | a | | a | |
Wiedza z zakresu szkoły średniej.
9 sty 13:24
Shizzer: No tak... Niestety tego nie zauważyłem, ale na przyszłość będę widział. Dziękuje za pomoc
9 sty 13:30