powinowactwo
nieogar: Jak wygląda wzór funkcji:
y=sin(x−π/2)+1 w powinowactwie prostokątnym o osi X i skalach 4 oraz 1/5
y=cos(−x) w powinowactwie prostokątnym o osi Y i skalach 2 oraz 1/2
9 sty 12:54
6latek: Powinowactwo prostokatne o osi 0X i skali k
Wzor y=k*f(x)
dla k>1 uzywamy pojecia rozciagania wykresu k razy wzdluz osi OY
dla 0,k<1 uzywamy pojecia sciskania wykresu k razy wzdluz osi 0Y
Powinowactwo prostokatne o osi OY i skali k
y=Wzor y=f(k*x)
dla k>1 uzywamy pojecia sciskania wykresu k razy wzdluz osi OX
| | 1 | |
dla 0<k<1 uzywamy pojecia rozciagania wykresu |
| razy wzdluz osi OX |
| | k | |
9 sty 13:21
6latek: Jak rozumiesz pojecie osi X?
9 sty 13:24
nieogar: Rozumiem powinowactwo o osi X tak, że rozciągamy wykres w pionie
4sin(x−π/2)+1 /rozciągamy/
1/5sin(x−π/2)+1 /ściskamy/
o osi Y
cos(−2x) /ściskamy w poziomie/
cos(−1/5x) /rozciągamy w poziomie/
Dobrze, czy bzdura?
9 sty 14:17
Mila:

1) y=sin(x−π/2)+1 w powinowactwie prostokątnym o osi X i skalach 4 oraz 1/5
Jeżeli wykres funkcji y=f(x) przekształcamy przez powinowactwo prostokątne o osi OX i skali
k≠0,
to otrzymamy wykres funkcji y=k*f(x).
| | π | |
f(x)= sin(x− |
| )+1 − zielony wykres |
| | 2 | |
Przekształcenie: k=4, powinowactwo prostokątne o osi OX
| | π | |
g(x)=4*sin(x− |
| )+4 − różowy wykres |
| | 2 | |
| | 1 | |
2) k= |
| , powinowactwo prostokątne o osi OX |
| | 5 | |
wzór
| | 1 | | π | | 1 | |
y= |
| sin(x− |
| )+ |
| − niebieski wykres |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
9 sty 18:04
nieogar: Dzięki. Postaram się to przeanalizować. Pozdrawiam serdecznie
9 sty 18:18
Mila:

2)
Jeżeli wykres funkcji y=f(x) przekształcamy przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali
k≠0,
| | 1 | |
to otrzymamy wykres funkcji g(x)=f( |
| *x) |
| | k | |
==================================]
y=cos(−x) , cos(x) jest funkcją parzystą⇔
f(x)=cos(x),
1)
k=2, powinowactwo prostokątne o osi OY
| | 1 | |
g(x)=cos( |
| x) zielony wykres "rozwleka się"− różowy ( ucieka od osi OY ) |
| | 2 | |
2)
| | 1 | |
k= |
| , powinowactwo prostokątne o osi OY |
| | 2 | |
wzór:
g(x)=cos(2x) − − wykres "biegnie" do osi OY
−)
| | 1 | |
zbiór wartości w obu przypadkach ( k=2 i k= |
| i powinowactwo prostokątne o osi OY) |
| | 2 | |
zostaje ten sam, jak dla funkcji f(x).
9 sty 18:32
nieogar: Chyba już ogarniam. Bardzo dziękuję za poświęcony czas.
9 sty 21:30
Mila:
9 sty 22:33