rowanie kwadratowe
NoNIeWiem: dla jakich wartości parametru a równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste przy czym jedne jest
większy od −1 a drugi mniejszy od −1
podpowiedzcie jaki warunek musi być spełniony jeśli chodzi o tą drugą część zadania
9 sty 11:59
kerajs: Niech f(x)=ax2+bx+c
Warunek spełniają założenia (a>0 ⋀ f(−1)<0 ) ⋁ (a<0 ⋀ f(−1)>0 )
9 sty 12:02
NoNIeWiem: a mogę prosić o bardziej łopatologiczne wytłumaczenie chociaż pierwszej części?
9 sty 12:06
Jerzy:
Czy te warunki gwarantują istnienie dwóch pierwiastków ?
9 sty 12:10
kerajs: @NoNIeWiem
A czym jest ''pierwsza część" ?
@Jerzy
Owszem.
9 sty 12:14
NoNIeWiem: część o tym, że to są dwa różne pierwiastki już pominęliśmy, wiem jak to zrobić ale nie
rozumiem warunków związanych z tym, że jeden ma być mniejszy od −1 a drugi większy
9 sty 12:17
NoNIeWiem: a>0 wiec ramiona paraboli do góry i wtedy jeden z pierwiastków ma być mniejszy a drugi większy
więc nie powinno być np xw=−1?
9 sty 12:19
Jerzy:
Racja,te dwa warunki wystarczają.
9 sty 12:19
Jerzy:
Zrób sobie szkic dla obydwu przypadków i może wtedy zrozumiesz.
9 sty 12:20
NoNIeWiem: zresztą odwrotnie gdy a<0 też tak może być, że xw=−1
więc nie może być jeden zapis, że gdy a≠0 Δ>0 i xw=−1?
9 sty 12:21
Jerzy:
Jeśli gałęzie są skierowane do góry i f(−1) < 0 ,to parabola musi przecinać oś OX po obydwu
stronach odciętej równej − 1.Podobniw w drugim przypadku.
9 sty 12:25
kerajs: Rozwiązanie alternatywne:
Δ>0 ⋀ (x1+1)(x2+1)<0
9 sty 20:04