calka
martyna: dlugosc luku i pole krzywej zadanej parametrycznie wzorami x(t)=cos t, y(t)= sin t t∊[0,2π]
x(t)=cos(t) y(t)=sin(t)
dlugosc krzywej
| | 2 | |
∫√cos2(t)+sin2(t) = |
| t3/2 |
| | 3 | |
czyli w granicach calkowania wychodzi mi ( nie umiem tu zapisac granic)
a powinnno wyjsc 2 pi co robie zle
9 sty 11:49
kerajs: Ponieważ krzywa to okrąg o środku w (0,0) i promieniu 1 to jego obwód wynosi 2π
∫0 2π √sin2t+cos2tdt=∫0 2π dt=t |0 2π=2π
9 sty 11:59
Jerzy:
∫√1dt = ∫1dt = t , teraz podstaw granice.
9 sty 12:03
martyna: faktycznie, co za idiotyczny moj blad, dziekkuje
9 sty 13:01
martyna: A pole mam dobrze, chodzi mi glownie o moment opuszczenia wartosci bezwzglednej
| | t | | sin2t | |
∫|sint(−sint)|=∫sin2t= |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | |
i licze w granicach calkowania
9 sty 13:04
kerajs: Zarówno |−sin2t|, jak i sin2t mają ten sam znak, więc przekształcenie jest poprawne.
9 sty 14:27