Granica, reguła de l'Hopistala
Szkolniak: Oblicz granicę stosując regułę de l'Hospitala.
Już któryś raz liczę ten przykład i ciągle mi wychodzą jakieś bzdury..
Proszę o pomoc.
Przykład wygląda następująco:
1
1
limx→0+(
−
)
x
ln(x+1)
9 sty 02:39
luui:
ln(x+1)−x
1
−1
x+1
−x
x+1
=
=
=
=
xln(x+1)
x
ln(x+1)+
x+1
x
ln(x+1)+
x+1
x
//dzielimy licznik i mianownik przez:
x+1
−1
=
ln(x+1)
(x+1)
+1
x
Zauważamy, że:
ln(x+1)
= ln(x+1)1/x→ ln(e) przy x→0+
x
Wniosek?
9 sty 03:54
Szkolniak: Racja, ja próbowałem drugi raz zastosować regułę de l'Hospitala i z 2 razy wyszła mi
niepoprawna odpowiedź..