Całka nieoznaczona - gdzie zrobiłem błąd?
Shizzer: (*) ∫sin
2(3x)dx
Przez części −> f(x) = sin3x g'(x) = sin3x
| 1 | |
f'(x) = 3cos3x g(x) = − |
| cos3x |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
∫sin2(3x)dx = − |
| sin3xcos3x − ∫−cos2(3x) = − |
| sin3xcos3x + ∫cos2(3x)dx |
| 3 | | 3 | |
(**) ∫cos
2(3x)dx
(**) Przez części −> f(x) = cos(3x) g'(x) = cos(3x)
| 1 | |
f'(x) = −3sin(3x) g(x) = |
| sin(3x) |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
∫cos2(3x)dx = |
| sin(3x)cos(3x) − ∫−sin2(3x) = |
| sin(3x)cos(3x) + ∫sin2(3x)dx |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
(*) ∫sin2(3x)dx = − |
| sin3xcos3x + |
| sin3xcos3x + ∫sin2(3x)dx |
| 3 | | 3 | |
0 = 0 no i gdzieś jest błąd. Czy mógłbym prosić o wskazanie, w którym miejscu rozwiązania
go popełniłem?
8 sty 19:09
Filip:
Dlaczego liczyłeś przez części?
8 sty 19:15
Shizzer: Bo taki miałem pomysł na tę całkę innego sposobu tutaj nie widzę. Chyba, że istnieje, ale ja
jeszcze go nie znam
8 sty 19:27
Filip:
Taką całkę łatwiej jest liczyć tak:
| 1 | | 1 | |
sin2(3x)= |
| − |
| cos(6x) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
∫sin2(3x)dx= |
| (∫1dx−∫cos(6x)dx)= |
| x−∫cos(6x)dx |
| 2 | | 2 | |
∫cos(6x)dx
u=6x
du=6dx
| 1 | | 1 | | 1 | |
∫cos(6x)dx= |
| ∫cosudu= |
| sinu= |
| sin(6x)+C |
| 6 | | 6 | | 6 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫sin2(3x)dx= |
| (∫1dx−∫cos(6x)dx)= |
| x−∫cos(6x)dx= |
| x− |
| sin(6x)+C |
| 2 | | 2 | | 2 | | 12 | |
8 sty 19:29
Mila:
Bardzo się zakręciłeś. Nie można tak liczyć tej całki.
| 1−cos(6x) | |
sin2(3x)= |
| i możesz całkę obliczyć w jednej linijce. |
| 2 | |
8 sty 19:38
Shizzer: | 1 | | 1 | |
Niby łatwiej, ale ja bym za cholerę nie widział, że sin2(3x) = |
| − |
| cos(6x) |
| 2 | | 2 | |
Z tego wzoru cos(2α) = cos
2(α) − sin
2(α) skorzystałeś?
8 sty 19:39
Jerzy:
Witaj
Milu 
Można przez części,ale tak jest prościej.
8 sty 19:41
Jerzy:
cos(2x) = cos2x − sin2x = 1 − sin2x − sin2x = 1 − 2sin2x
8 sty 19:44
Shizzer: Bardzo przydatne. Dziękuję serdecznie za pomoc!
8 sty 19:47
Mila:

Trochę przekształceń trygonometrycznych przydaje się.
np. całka :
1) ∫sin(5x)* sin(2x) dx=... z wzoru: cos(α−β)−cos(α+β)=2sinα*cosβ
2) ∫cosx*cos(3x)=.. z wzoru: cos(α−β)+cos(α+β)=2cosα*cosβ
Przejrzyj wzory a przyda się.
8 sty 20:52
Mariusz:
Shizzer:
Jak masz całkę
∫sin
2(3x)dx
i chcesz ją policzyć przez części to
przez części liczysz tylko raz
a później korzystasz z jedynki trygonometrycznej
| 1 | | 1 | |
∫sin2(3x)dx=∫sin(3x)sin(3x)dx=− |
| cos(3x)sin(3x)+ |
| ∫cos(3x)(3cos(3x))dx |
| 3 | | 3 | |
| 1 | |
∫sin2(3x)dx=∫sin(3x)sin(3x)dx=− |
| cos(3x)sin(3x)+∫cos2(3x)dx |
| 3 | |
Teraz korzystasz z jedynki trygonometrycznej
| 1 | |
∫sin2(3x)dx=∫sin(3x)sin(3x)dx=− |
| cos(3x)sin(3x)+∫(1−sin2(3x))dx |
| 3 | |
| 1 | |
∫sin2(3x)dx=∫sin(3x)sin(3x)dx=− |
| cos(3x)sin(3x)+∫dx−∫sin2(3x)dx |
| 3 | |
| 1 | |
2∫sin2(3x)dx=∫sin(3x)sin(3x)dx=− |
| cos(3x)sin(3x)+x+C1 |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
∫sin2(3x)dx=∫sin(3x)sin(3x)dx=− |
| cos(3x)sin(3x)+ |
| x+C |
| 6 | | 2 | |
8 sty 21:35
Mariusz:
Te całki które podała Mila też można liczyć przez części tyle że te całki
liczysz już całkując dwukrotnie przez części
8 sty 21:44
Filip:
Shizzer policz taką całkę przez części:
∫arctg(x)dx
9 sty 16:53