Zadanie z algebry.
Kasia: Rozłóż wielomian x
4 − x
3 − 11x
2 − x − 12 na iloczyn wielomianów nierozkładalnych w Q(i)[x].
Bardzo proszę o pomoc.
8 sty 18:00
ICSP: x4 + x2 − x3 − x − 12x2 − 12 =
= x2(x2 + 1) − x(x2 + 1) − 12(x2 + 1) = ...
8 sty 18:01
Kasia: Czyli będzie f(x)=(x−i)(x+i)(x+3)(x−4)?
8 sty 18:11
ICSP: Co oznacza symbol Q(i)[x]?
Spotkałem się tylko z Q[x]
8 sty 18:25
Kasia: Sama też nie wiem, też tego wcześniej nie widziałam, ale myślę, że chodzi o zespolone, więc
doprowadziłam do takiej postaci.
8 sty 18:29
6latek: Ja mysle ze chodzi o liczby niewymierne a nie o zespolone
8 sty 18:35
ICSP: Ja bym potraktował to jako zapis Q[x]
Czyli rozkład ma być w liczbach wymiernych :
(x2+1)(x+3)(x−4)
8 sty 18:39
jc: Q(i) to zbiór liczb postaci a+bi, gdzie a , b są liczbami wymiernymi.
Q(i)[x] to wielomiany o współczynnikach z e zbioru Q(i).
8 sty 18:48
ICSP: czyli wszystko jasne.
Zatem rozkład z 18:11 jest poprawny.
jc kiedyś mówiłeś ale zapomniałem nazwy.
Mamy przestrzeń R
3 oraz dwie proste które się przecinają.
One dzielą przestrzeń na 4 fragmenty.
Jak się nazywały te fragmenty?
Zapomniałem
8 sty 18:54
janek191:
2 proste czy 2 płaszczyzny się przecinają?
8 sty 19:19
ICSP: płaszczyzny.
Odpowiedź to klin.
8 sty 22:41
Adamm:
| | a+bi | |
Q(i) to zbiór wyrażeń wymiernych |
| gdzie a, b, c, d∊Q |
| | c+di | |
czyli w tym przypadku liczb postaci a+bi, a, b∊Q
Q(i)[x] to wielomiany o współczynnikach z Q(i)
9 sty 00:12
Adamm: okrągłe nawiasy oznaczają wyrażenia wymierne, a prostokątne, wielomiany
9 sty 00:14