równanie
miks: mam obliczyć sumę a+b
(a+b−5)2+(a−b+3)2=0 próbuję wzorem
[(a+b)2−52}+{a2−(b−3)2]=0 jednak nic mi nie dało
8 sty 17:44
6latek: (a+b+c)2= a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac
8 sty 17:49
miks: to nic nie dało
8 sty 18:46
Mila:
(a+b−5)2+(a−b+3)2=0 ⇔
(a+b−5)=0 i a−b+3=0 (jednocześnie)
a+b=5
a−b=−3
8 sty 18:57
6latek: (a+b−5)2= a2+b2+25+2ab−10a−10b
(a−b+3)2= a2+b2+9 −2ab +6a −6b
2a2+2b2+34 −4a−16b
================================
(2a2−4a)+2b2−16b+34=0
2(a2−2a)+2b2−16b+34=0
a2−2a= (a−1)2−1
2[(a−1)2]−2+2b2−16b+34=0
2(a−1)2+(2b2−16b+32)=0
stad
2(a−1)2=0 gdy a−1=0 to a=1
2b2−16b+32=0
2(b2−8b+16)=0
2(b−4)2=0 gdy b−4=0 to b=4
a+b=1+4=5
janek 191 podal CI prostszy sposob
8 sty 19:22
6latek: takze teraz
Mila
8 sty 19:24
janek191:
8 sty 19:24
6latek: Witam i pozdrawiam
8 sty 19:34