Algorytm Euklidesa
Wika123: Przy pomocy algorytmu Euklidesa wyznacz (819,702,689).
Wynik przedstaw w postaci odpowiedniej kombinacji liniowej.
8 sty 17:36
chichi:
Najpierw NWD(819,702), a następnie NWD[NWD(819,702), 689] bP
8 sty 22:53
chichi:
8 sty 22:54
Mila:
1)
819=702*1+117
702=117*6+0
NWD(819,702)=117
117=1*819+(−1)*702
2)
NWD(689,117)
689=117*5+104
117=104*1+13
104=8*13+0
3)
NWD(819,702,689)=13
13=117*1+(−1)*104=117*1+(−1)*(689−117*5)=117*1+(−1)*689+5*117
13=6*117+(−1)*689
4)
13=6*(1*819+(−1)*702)+(−1)*689
13=6*819+(−6)*702+(−1)*689
sprawdź, rachunki
8 sty 23:40
Filip:
No i ile
Mila wyszło ci NWD, bo nie widzę, mi wyszło 13
9 sty 00:23
chichi: Widzisz co @
Mila napisała w (3) czy pijany jesteś?
9 sty 00:33
Filip:
Cześć
chichi, poprawny wynik to 13
9 sty 00:37
chichi: @
Filip czuję się jakbym rozmawiał z dzieckiem, więc jeszcze raz cytuję odp. @
Mila z
(3) NWD(819, 702, 689)=13

To jest poprawny wynik, tak samo jak Twój, o co Ci chodzi?
9 sty 01:07