Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite a i b, dla których:
Bartikooo: a) 7a−11b=1
b) 5a−3b=4
8 sty 17:03
Bartikooo: W przykładach z plusem używałem rozszerzonego algorytmu Euklidesa ale nie wiem co w takich
przypadkach
8 sty 17:07
Qulka: a) a=11k+8 b=7k+5 dla k∊C
8 sty 17:22
chichi:
znajdź rozwiązanie szczegółowe, a następnie ogólne
8 sty 17:27
6latek: zapisze sobie tak
5x−3y=4
5 i 3 sa wzglednie pierwsze
−3y=4−5x
3y=5x−4
podstawiam za x kolejno x=0,1,2
x=2 to y=2 calkowite mamy
Rozwiazanie ogolne
x=2+3t
y=2+5t
8 sty 17:33