Oblicz pochodną funkcji.
Weronika: Oblicz pochodną funkcji f(x).
f(x)=2sin2x
8 sty 12:54
6latek: Wzor (ax)' trzeba zastosowac
f'(x)= 2sin2xln2 *(sin2x)'= 2sin2xln2*2sinxcosx
8 sty 13:02
Jerzy:
f'(x) = ln2*2sin2x*2sincosx = ln2*2sin2x*sin(2x)
8 sty 13:07
Weronika: A skąd się bierze tam (sin
2x)'?

I dlaczego (sin
2x)' to 2sinxcosx?
Przepraszam, za pewnie oczywiste pytania, ale dopiero uczę się pochodnych i próbuję zrozumieć
te najprostsze przykłady.
Dziękuję za pomoc!
8 sty 13:45
Weronika: Aaa, już rozumiem, ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
8 sty 13:56
Jerzy:
Dokładnie tak.
8 sty 14:22