Kongruencje.
Karolina11: Mam jeszcze taką kongruencje: x
2 − 10x + 21 ≡ 0 <75>.
75=5×15
Dla 5: x≡3 <5>, x≡2 <5>
Dla 15: x≡13 <15>, x≡7 <15>, x≡3 <15>, x≡12 <15>.
Jak teraz zrobić dalej, żeby wyszły 4 rozwiązania modulo 75?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
8 sty 12:52
Karolina11: Połączyłam np. sobie x≡3 <5> i x≡7 <15>.
Liczylam tak jak wczoraj i napotkałam problem w rozwiązywaniu tego, stanęłam na odwrotności 5 w
modulo 15...
Nie wyszło mi nic i nie wiem dalej co robic z tym...
8 sty 13:01
kerajs: Jak coś jest podzielne przez 15 to dzieli się przez 5.
Tu jednak rozkład ma być taki: 75=3*25
8 sty 13:45
kerajs: Może dodam że: x2−10x+21=(x−7)(x−3) , więc na pewno rozwiązaniami są x=75k+3 oraz x=75k+7.
Pytanie brzmi: czy jest sens szukać kolejnych rozwiązań?
8 sty 15:17
Karolina11: Dziękuję, teraz się udało to rozwiązać.
8 sty 15:45
kerajs: Jeszcze dopiszę, że brakujące dwa rozwiązania to x=75k+28 oraz x=75k+57 .
9 sty 00:15
Mila:
kerajs ,
może lepiej rozwiązać układ:
x2−10x+21=0 (3) i x2−10x+21=0 (25)
9 sty 15:30
kerajs: Tak, właśnie to sugerowałem o 13:45 i jak przypuszczam, to z takiego układu Karolina11
rozwiązała kongruencję.
9 sty 19:43
Mila:
Jakoś mi to umknęło
9 sty 19:47
Adamm: @Karolina w układach chodzi o to żeby liczby były względnie pierwsze
9 sty 20:30