Prawdopodobieństwo warunkowe
kabaczek: W pudełku znajduje się 9 kul ponumerowanych odpowiednio od 1 do 9. Z
pudełka losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo że suma wylosowanych
cyfr jest podzielna przez 5, pod warunkiem ze podczas pierwszego losowania
otrzymaliśmy cyfrę parzystą.
a) przypadek ze zwrotem kuli
b) przypadek bez zwrotu kuli
7 sty 20:26
Qulka: a)
|Ω|=9•9=81
A={23 , 28 , 41 , 46 , 64 , 69 , 82 , 87}
|A|=8
|P|=4•9=36
P(A|P)=8/36 = 2/9
b)
|Ω|=9•8=72
B={23 , 28 , 41 , 46 , 64 , 69 , 82 , 87}
|B|=8
|P|=4•8=32
P(A|P)=8/32 =1/4
7 sty 21:53