7 sty 18:55
Maciess: Znasz wzór na pochodną funkcji złożonej?
7 sty 19:05
anonim123: tak ale nie wychodzi mi wynik
7 sty 19:06
HGH: dwukrotnie pochodna zlozenia
7 sty 19:15
Maciess: Pokaż jak liczysz, znajdziemy błąd
7 sty 19:16
Szkolniak: | | x2+1 | | 1 | |
y'=3arctg2(ln(√ |
| ))* |
| * |
| | x | | | |
| | √x | | 1 | | √x | | 1 | |
* |
| * |
| * |
| *(1− |
| ) |
| | √x2+1 | | 2 | | √x2+1 | | x2 | |
Po uproszczeniu:
| | | | x2+1 | | 3(x2−1)arctg2(ln(√ |
| ) | | | x | |
| |
y'= |
| |
| | | | x2+1 | | 2x(x2+1)(ln2(√ |
| )+1) | | | x | |
| |
7 sty 19:16
anonim123: Dlaczego arctg jest do kwadratu i ln2 dlaczego tam jest?
7 sty 19:37
anonim123: i nie wiem skąd się biorą dalsze wyliczenia Szkolniaka
7 sty 19:41
Szkolniak: Na samym początku arctg podniesiony jest do potęgi trzeciej: potęga trzecia spada przed i
zmniejsza się o jeden − stąd potęga druga.
Logarytm naturalny podniesiony jest do kwadratu z racji wzoru na pochodną arctg:
7 sty 19:42
Szkolniak: Są to kolejne złożenia funkcji..
1) Najpierw funkcja potęgowa
2) Potem arctg
3) Logarytm naturalny
4) Pierwiastek
5) Wnętrze pierwiastka
7 sty 19:44
Filip:
Wrzucaj zadania podczas kolokwium, pomożemy
7 sty 19:54
Szkolniak: @anonim123
A taką pochodną byś umiała policzyć?
y=arctg4(x)
7 sty 19:58
anonim123: tak (4arctgx)3
7 sty 20:02
Szkolniak: I do tego mnożysz razy pochodną samego arcustangensa!
y=arctg
4(x)
| | 1 | | 4arctg3(x) | |
y'=4arctg3(x)* |
| = |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
A pochodna z takiej funkcji:
y=(2x
2+5)
6?
7 sty 20:06
anonim123: 6*(2x2+5)5*4x
7 sty 20:08
Jerzy:
Już ci dziewczyno mówiłem,przysiądź fałdy i ucz się liczyć pochodne funkcji złożonych.Może
nieco prostsza : (sin2x)’ = ?
7 sty 20:09
anonim123: Jak w 19:44 liczę arctg to ma być do kwadratu arctg czy nie i dlaczego?
7 sty 20:10
Jerzy:
20:08, dobrze.
7 sty 20:10
Szkolniak: Pięknie!
To teraz spróbujmy z taką:
y=arctg4(ln(x)) (pamiętaj o mnożeniu przez kolejne pochodne!)
7 sty 20:10
anonim123: | | 1 | | 1 | |
(4arctgln(x))3* |
| * |
| |
| | ln2x+1 | | x | |
7 sty 20:24
Szkolniak: No i bardzo ładnie

I jak, poradziłabyś sobie teraz z tą pochodną, o którą pytałaś na samym początku?
A jak nie, to gdzie masz wątpliwości?
7 sty 20:27
Filip:
Szkolniak jako iż lubisz bawić się z pochodnymi funkcji złożonych, podrzucam ci przykład
do policzenia w wolnej chwili.
Anonim123 też możesz go zrobić.
Oblicz pochodną funkcji
| | 3√xex2−tgx | |
f(x)=√xarctg( |
| ) |
| | sin4x4 | |
7 sty 20:41
Jerzy:
@Filip, czy ta funkcja to twój twór,czy autentyk ze zbioru zadań ? A jeśli to drugie,to podaj
źródło.
7 sty 20:45
Szkolniak: Filip rozumiem, że to jest y=√x*arctg(...)?
7 sty 20:46
Jerzy:
@Szkolniak,poczekaj. Liczyłem w życiu setki pochodnych,ale takiego „gówna” nie
widziałem.Poczekajmy na źródło tego przykładu.
7 sty 20:55
Filip:
Jerzy przykład zaczerpnąłem z google grafika po wpisaniu frazy "more complicated derative
examples", troche poszperałem po zdjęciach aż zobaczyłem takie coś
7 sty 21:00
Jerzy:
Podaj link.
7 sty 21:08
chichi: @
Filip jeżeli już używasz tego języka to przynajmniej poprawnie, nie wiem co to derative,
ale derivative już tak
7 sty 21:11
Filip: XD właśnie pokazałem moje umiejętności w języku angielskim. Zdecydowanie wole język chiński
Jerzy jak najbardziej, na dniach postaram się poszukać
7 sty 21:22
6latek: Naprawde lubisz chinski ?
To co oznacza po chinsku .
Ni chao . Xue Hanyu haishi bu xue,Hanyu, zhe shi ge wenti!
7 sty 21:31
7 sty 21:44
anonim123: ?
7 sty 21:58
7 sty 22:20
Szkolniak: Bardzo dobrze Ci szło jak podawałem ci przykłady, dobrze je zrobiłaś. Nie różnią się bardzo od
tego przykładu z początku.
Liczymy pochodną:
1) Trójka spada przed i zostaje dwójka − to zrobiłaś dobrze.
| | d | | 1 | |
2) Mnożymy razy pochodną z arctg(...), gdzie |
| arctg(x)= |
| . U ciebie zabrakło |
| | dx | | x2+1 | |
tej '+1' na końcu w mianowniku.
| | d | | 1 | |
3) Mnożymy razy pochodną funkcji y=ln(x), gdzie |
| ln(x)= |
| − pojawia się |
| | dx | | x | |
to u ciebie w trzeciej od końca linijce.
| | d | | 1 | |
4) Mnożymy razy pochodną pierwiastka, gdzie |
| √x= |
| − tego już |
| | dx | | 2√x | |
u Ciebie nie ma.
| | x2+1 | |
5) Mnożymy razy pochodną wnętrzna pierwiastka, czyli u nas pochodna z |
| . |
| | x | |
| | x2+1 | | 1 | |
Warto zauważyć, że |
| =x+ |
| . |
| | x | | x | |
7 sty 22:28
Szkolniak: A jeśli chodzi o ten przykład z kursu? W którym momencie pojawia się problem? Czy kompletnie
nieruszalne to jest?
7 sty 22:32
anonim123: Raczej noe umię tego zrobić.
7 sty 22:58
Szkolniak: Czy umiesz policzyć pochodne z podanych funkcji:
1) y=3sin
2(x)
2) y=e
4x
3) y=cos
5(x)?
| | 1 | |
Twoja główna funkcja to y=ln(...), a, jak wiesz pochodna z funkcji y=ln(x) równa jest |
| . |
| | x | |
Dalej lecisz tak jak w poprzednich przykładach, czyli:
| | 1 | |
y' |
| *(pochodna tego co stoi w środku logarytmu) |
| | | |
7 sty 23:02
anonim123: Szkolniak w 22:28 nie widzę tego pierwiastka z 4) Mnożymy razy pochodną pierwiastka
8 sty 11:58
anonim123: Szkolniak w 22:28 nie widzę tego pierwiastka z 4) Mnożymy razy pochodną pierwiastka
8 sty 11:58
anonim123: Przepraszam że napisałam dwa razy ale coś mi ścięło i wysłało dwa razy
8 sty 11:59
anonim123: Może odpowiedzieć ktoś inny bo nie mam czasu o 15 mam kolokwium
8 sty 12:01
Jerzy:
| | x2 + 1 | |
Liczba logarytmowana, to pierwiastek z ułamka |
| |
| | x | |
8 sty 12:08
anonim123: Pogubiłam się w tym zadaniu może ktoś to dokładniej rozpisać?
8 sty 12:13
Jerzy:
Ile wynosi pochodna z ln(√x) ?
8 sty 12:25
8 sty 12:30
anonim123: A może ktoś to dokładniej rozpisać bo nie potrafię tego zrozumieć
8 sty 12:36
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Czyli: |
| * |
| = |
| |
| | √x | | 2√x | | 2x | |
| | x2 + 1 | |
W twoim przykładzie masz: ln(√A) , gdzie A = |
| , a zatem pochodna tego złożenia |
| | x | |
funkcji
8 sty 12:42
anonim123: A tam nie powinna być jeszcze +1 ln(√A)+1?
8 sty 12:44
Jerzy:
Jest to złożenie czterech funkcji : ln, pierwiastek kwadratowy i iloraz dwóch funkcji.
8 sty 12:44
anonim123: Już wiem że nie
8 sty 12:45
8 sty 12:51
Jerzy:
Po znaku = w mianowniku ma być pierwiastek z tego ułamka
8 sty 13:01
anonim123: Aha zapomniałam o pierwiastku dziękuję Jerzy
8 sty 13:06
anonim123:
8 sty 13:06
Jerzy:
Połamania pióra na kolokwium
8 sty 13:08
anonim123: ostatnie pytanie jeżeli mam pierwiastek z x to do czego zbiega?
8 sty 14:55
Jerzy:
Doprecyzuj pytanie.
8 sty 14:57
anonim123: A możesz napisać dla więcej przypadków, bo nie wiem po prostu czy z takim czymś będę miała
doczynienia
8 sty 14:59
Jerzy:
Ale o co konkretnie pytasz ?
8 sty 15:00
anonim123: Już po kolokwium, ale jeszcze nie mam wyników więc nie wiem na ile napisałam
8 sty 16:13
anonim123: mogę wrzucić tutaj zadania co mieliśmy na kolokwium i ktoś by mógł sprawdzić?
8 sty 17:03
6latek: 
po kolei
8 sty 17:08
anonim123: czyli to oznacza że tak?
8 sty 17:08
6latek: Wpisuj tutaj po kolei
8 sty 17:11
8 sty 17:22
anonim123: w załącznikach 1 a) i 1 b)
8 sty 17:22
anonim123: w monotoniczności powinna być funkcja stała
8 sty 17:24
Qulka: gdy zero to tylko licznik wystarczy , ale jak masz potem określić znak to nie możesz zgubić
mianownika... ale jest OK.. bo tam był kwadrat który zgubiono po drodze
8 sty 17:28
8 sty 17:31
8 sty 17:32
HGH: z ciekawości co to za uczelnia i kierunek ze takie zadania?
8 sty 17:38
anonim123: mechatronika
8 sty 17:56
HGH: to juz wyczytałem na kartce, po tym jak dałem komentarz

a uczelnia?
8 sty 18:35
anonim123: ?
8 sty 20:35