Rozwiąż całkę wymierną
LK00: ∫ 1/(x*
√x2 + x + 1)
Hej, mam do rozwiązania całkę, myślę że dosyć trudną.
Gdyby ktoś pomógł mi (nie mówię o jej rozwiązaniu) i dał mi jakąś podpowiedź jak ją rozbić to
chętnie wysłucham, Męczę się z nią już z godzinę ponad...
próbowałem liczyć na części, ale przy 2 przypadkach wychodzą logarytmy naturalne
np lnx lub ln | x +
√x2 + 3/4
Próbowałem też jakoś wyciągać przed pierwiastek x
2 ale też ciężko.
Gdyby tego X'a nie było przed pierwiastkiem to bym to sprowadzał do postaci kanonicznej ale tak
to nie widzę sensu

Proszę o pomoc na prawdę...
Pozdrawiam i z góry dzięki
7 sty 18:37
Mariusz:
√x2+x+1=xt−1
x
2+x+1=x
2t
2−2tx+1
x
2+x=x
2t
2−2tx
x
2+x−x
2t
2+2tx=0
x(x+1−xt
2+2t)=0
x+1−xt
2+2t=0
2t+1=xt
2−x
x(t
2−1)=2t+1
| | 2(t2−1)−2t(2t+1) | |
dx= |
| dt |
| | (t2−1)2 | |
| | t2−1 | t2−1 | (−2)(t2+t+1) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 2t+1 | t2+t+1 | (t2−1)2 | |
=−ln|2t+1|+C
7 sty 18:56
Mariusz:
Tej całki raczej nie policzysz przez części
Tutaj dobrym pomysłem są podstawienia Eulera ,
jak widzisz to drugie lepiej się sprawdzi
7 sty 19:02
jc: Mariusz
7 sty 19:08
LK00: Mariusz, ogromne dzięki

!
Ale mam jeszcze 1 pytanie
√x2+x+1 = xt−1 − czy to nie powinno się równać t−x ? bo ze wzoru
√ax2+bx+c =
t−
√ax
. Chyba ze mnożymy już *x ktore stoi przed pierwiastkiem ale wtedy powinniśmy pomnożyć oba
czynniki?
7 sty 19:32
Mariusz:
Tak tylko że ja użyłem innego podstawienia Eulera bo wiedziałem że
to podstawienie którego użyłem da mi od razu logarytm
Gdybym użył pierwszego podstawienia które tu napisałeś to musiałbym jeszcze
rozkładać funkcję podcałkową na sumę ułamków prostych
7 sty 20:16
Mariusz:
W ramach ćwiczenia policz tę całkę pierwszym podstawieniem Eulera i porównaj
swoje obliczenia z moimi
7 sty 20:19
LK00: Właśnie liczę inny przykład tym pierwszym podstawieniem i jestem na etapie sumowania ułamków
prostych,
więc jakbyś jeszcze mógł sprawdzić za chwilę tylko ten przykład to byłoby super.
7 sty 20:22
LK00:
√x2−x+1=t−x |
2
x
2−x+1 = t
2−2tx+x
2
−t
2+2tx−x+1=0
x−2tx=1−t
2
x(1−2t)=1−t
2
Koniec końców całka (bez podstawiania X za T) wyszła:
2ln|t|−3ln|t−
12|
7 sty 20:39
Mariusz:
Nie miałeś tam jeszcze wielomianu (tutaj stałej) powstałego z dzielenia licznika i mianownika
poza tym nie jestem pewien współczynnika przy ln|t−12|
Ja też bym wybrał to podstawienie co ty do policzenia tej całki
7 sty 21:04
Mariusz:
A zgubiłeś kwadrat w mianowniku podczas liczenia pochodnej
7 sty 21:27
kerajs: | | 1 | |
Widzę, że znów dla całki z 18:37 zamiast banalnego |
| =x , dającego szybko wynik, |
| | t | |
preferujesz czasochłonną pisaninę z II podstawieniem Eulera.
7 sty 21:47
Mariusz: A ty znowu się wtrącasz
7 sty 22:03
kerajs: Najwyraźniej tak, lecz przy okazji podpowiadam prostsze i szybsze rozwiązanie.
7 sty 22:14
Mariusz:
Korzystasz po prostu z tego że nie jestem właścicielem tej strony
Gdybym był nie wtrącałbyś się
7 sty 22:19
Mariusz:
Ta szybsze zapewniam cię że nie pisałem go 20 minut
7 sty 22:21
jc: Kerajs, tak całka pojawia się przy poszukiwaniu orbity planet/komet i tak samo jak Ty,
wszyscy liczą, przechodząc do 1/r. Zamiast x jest oczywiście r.
7 sty 22:24
Mariusz:
LK00:
Do pierwszego i trzeciego podstawienia wygenerowałem taki plik
https://prnt.sc/wae3ip
Może to trochę przyspieszyć liczenie całek tej postaci
Pierwsze i trzecie podstawienie wystarczą do sprowadzenia tych całek do całek
z funkcji wymiernych bo jeśli a > 0 to możesz użyć pierwszego podstawienia
Jeśli a < 0 to gdyby b
2 − 4ac < 0 trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Czasami jednak (tak jak w całce z 7 sty 2021 18:37)
drugie podstawienie Eulera daje całkę wymagającą mniej obliczeń
7 sty 22:37
Mariusz:
jc tak ale po pierwsze po tym podstawieniu będziesz miał ułamki pod pierwiastkiem
co może spowodować np problemy z upraszczaniem
Po wtóre bez gotowca lub area hiperbolicusów niewiele da to podstawienie
7 sty 22:40
jc: Przecież będzie prosto.
x=1/u, t=(2u−1)/
√3
| | dx | | du | | dt | |
∫ |
| = − ∫ |
| = −∫ |
| = − ln(t+√1+t2) |
| | x √x2+x+1 | | √u2+u+1 | | √1+t2 | |
czy jakoś podobnie
7 sty 23:31
LK00: @Mariusz, dzięki za zauważenie błędu.
Zrobiłem zadanie z 2 razy jeszcze raz żeby być pewny i tam chyba jeszcze 1 błąd znalazłem.
Ale zrobiłem w końcu i przepisałem do pdf'a więc jak komuś chce się sprawdzać to miło, ale
wydaje mmi się że jest już dobrze wszystko
https://ibb.co/Dfkx6x1
8 sty 00:36
Mariusz:
jc
No ale tego gotowca w ostatnim przejściu musisz znać bądź area hiperbolicusy
| | u2+u+1 | | √u2+u+1 | |
Poza tym będzie problem z tym że np √ |
| ≠ |
| |
| | u2 | | u | |
Niektóre programy mają problemy i słusznie z upraszczaniem takich wyrażeń
LK00:
Nie sprawdzałem dokładnie ale na pierwszy rzut oka wygląda że liczyłeś tak
jakbyś wyciągnął dwójkę przed całkę a w ostatecznym wyniku o niej zapomniał
Jeśli w pewnym momencie postawisz dwójkę przed całką a
ostateczny wynik przemnożysz przez dwójkę to powinno być ok ,
chyba że po dokładniejszym przyjrzeniu znajdę jakiś błąd
8 sty 01:31
LK00: No tak... zawsze ale to zawsze muszę albo zrobić błąd przy mnożeniu, przy zmianie znaku albo
zapominam o czymś co chciałem przenieść np ta 2...
I tak właśnie na egzaminach tracę punkty
8 sty 02:12
Mariusz:
| | dx | |
Pomijając wyprowadzanie x, √ax2+bx+c, |
| |
| | dt | |
w zależności od t
z podstawień Eulera dostajesz całki wymagające mniej więcej tyle samo obliczeń
| | x | |
co podstawienie t=tg( |
| ) dla całek postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx |
| | 2 | |
Ba znając podstawienia Eulera możesz dojść do podstawienia sprowadzającego
całki postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx do całek z funkcji wymiernych
| | dx | |
Tutaj gdyby pominąć wyprowadzanie x, √ax2+bx+c, |
| |
| | dt | |
w zależności od t to w przypadku drugiego podstawienia dostaliśmy od razu
całkę dającą w wyniku logarytm
I tak jak np w programowaniu bywa tak i tutaj możesz oszczędzić nieco czas kosztem pamięci
8 sty 07:06
Filip:
Cześć
Mariusz (sory że się wtrącam), podsyłałeś kiedyś jakąś stronę z rozpisaną metodą
eliminacji Gaussa wraz z wyborem elementu głównego. Było tam kilka błędów w kodzie, jednak
bardzo mi się ona podobała

. Masz może linka podrzucić do niej? Pozdrawiam
8 sty 10:45
Mariusz:
To był ważniak
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN05
Tak jak napisałeś jest tu kila błędów ale za to
metoda eliminacji przedstawiona jest tutaj w sposób przydatny programistom
tzn bez zbędnego mnożenia przez macierze odwrotne oraz z czytelnym pseudokodem
8 sty 11:11
Filip:
Dokładnie, dlatego pytam, ponieważ właśnie takie zadanie dostałem
8 sty 11:59
Filip:
Dzięki
8 sty 11:59
Mariusz:
Filip jakiś czas temu znalazłem kod programu odwracającego macierz i przełożyłem go
z Pascala na C
http://codepad.org/GZWexB6t
Jako typ dla indeksów oraz wymiaru odwracanej macierzy dałem unsigned int
Przekładałem ten program w miarę dokładnie i indeksowałem macierz od jedynki
Gdybyś chciał przesunąć indeksy tak aby indeksowanie rozpoczynało się od zera
to musiałbyś to robić ostrożnie tak aby nie pojawiły się problemy przy wstecznym iterowaniu
Proponowałbym zostawić zmienne sterujące iteracjami a
zmienić indeksy w miejscu gdzie odwołujesz się do elementu tablicy
8 sty 12:24
Filip:
Jeżeli chodzi ci o kod w pascalu, to też znalazłem wraz z algorytmem (chyba w pascalu)
1) Dla k=1,2,...,n wykonuj co następuje: przejrzyj wszytkie kolumny wiersza k nie wykorzystane
do tej pory jako kolumny osiowe w poszukiwaniu elementu o największej wartości bezwzglednej.
Przypisz do C[k] numer kolumny, w której znaleziono taki element, i wykonaj operacje
osiowania, przyjmując ten element za element osiowy. Jeśli wszystkie takie elementy są zerami,
to macierz jest osobliwa i nie można jej odwrócić.)
2) Dokonaj permutacji wierszy i kolumn w ten sposob, żeby to, co było wierszem k, stało sie
wierszem C[k], a to co było kolumną C[k], stało się kolumną k.
Jest tam także wyjaśniona operacja osiowania
Przed osiowaniem
kolumna osiowa inna kolumna
a.........................b | wiersz osiowy
c.........................d | inny wiersz
Po osiowaniu
kolumna osiowa inna kolumna
1/a.....................b/a | wiersz osiowy
−c/a....................d−bc/a | inny wiersz
I tutaj moje pytanie, jak dokładnie działa to osiowanie, bo jakoś tego nie umiem zobaczyć, czy
to robimy dla całej macierzy?
8 sty 15:44
Filip:
Przy okazji, na kolejne dyskusje możemy zakładać oddzielne wątki, ze względu na tematykę
8 sty 15:55
8 sty 16:28
kerajs: | | dx | |
Wracając do ∫ |
| to maruszum stwarzasz sztuczne problemy. Dla całki |
| | x√x2+x+1 | |
| | 1 | |
oznaczonej określenie znaku w podstawieniu |
| =x jest trywialne, a w nieoznaczonej można |
| | t | |
użyć wartości bezwzględnej i sgn(t). (W przykładzie podanym przez
jc znak podstawienia
| | dx | | b | |
jest znany.) A jak ktoś pamięta że: ∫ |
| =ln | x+ |
| +√x2+bx+c| +K to |
| | √x2+bx+c | | 2 | |
wynik otrzyma w trzech ruchach:
Co więcej, pseudoproblem który wskazujesz, nagminnie ignorujesz w swoich rozwiązaniach. Ba,
nawet nie jesteś świadomy, że to robisz.
Nie mniej absurdalne są roszczenia które wysuwasz. Nie masz monopolu na odpowiadanie w wybranej
tematyce, czy z wybranymi użytkownikami. Także netykieta oraz regulaminy forów nie zabraniają
mi merytorycznych wypowiedzi w jakimkolwiek temacie. Zamiast pogrążać się w fiksacji co do
swoich praw i możliwości, pogódź się z tym, że pewnie znów napiszę poddając mniej czaso− i
pracochłonne rozwiązania.
9 sty 10:41
Mariusz:
" A jak ktoś pamięta że .."
| | dx | |
A jak ktoś pamięta x , |
| , oraz √ax2+bx+c to |
| | dt | |
z drugiego podstawienia Eulera wynik otrzyma w jednym ruchu
9 sty 13:04
kerajs: Po raz kolejny uciekasz od meritum w dygresję. Nie ma sprawy, bo i tu błądzisz, mimo
zamierzonego sarkazmu.
Niewątpliwie, jeśli wymaga się od studenta aby umiał samodzielnie rozwiązać całkę niewymierną
(a konkretnie to zawierającą pierwiastek kwadratowy z trójmianu kwadratowego) bez używania
zewnętrznych źródeł, to musi on coś znać na pamięć.
| | dx | |
Zwykle, prócz elementarnego ∫ |
| =arcsin x +C, i umiejętności zwijania trójmianu z |
| | √1−x2 | |
postaci ogólnej w kanoniczną wymaga się zapamiętania TRZECH podstawień Eulera.
| | dx | |
Zamiast nich wystarczy zapamiętać tylko JEDNO : ∫ |
| =ln|x+√x2+k| +K (ci którzy |
| | √x2+k | |
nie lubią zwijać w kwadrat uczą się formy z mojego poprzedniego postu). I to wystarczy. Mniej
do nauki i mniej do liczenia. Ot, taka drobna różnica.
9 sty 14:53
6latek: W dziejszej dobie nie widze potrzeby liczenia takich całek ręcznie
Sa programy do liczenia lub ksiazki np taka
https://zapodaj.net/bd74ba97908f9.jpg.html
Pytanie :
Czy tak naprawde wszyscy wiedza co to sa funkcje kolowe a licza arcsin(x) arctg(x), czy sinusy
cosinusy hiperboliczne ?
9 sty 15:13
Mariusz:
6latek jak wiesz całki miałem w szkole średniej i jeszcze wtedy nie miałem
hiperbolicusów i area hiperbolicusow
Z tego co pamiętam to chyba tylko podstawieniami cyklometrycznymi wtedy
takie całki mógłbym liczyć
Zaraz po liceum wpadły mi w ręce notatki ze studiów i tam były podstawienia Eulera
Jak ten czas leci było to wtedy gdy kerajs jeszcze w pieluchy robił
9 sty 15:59
kerajs: O, a teraz to nawet od dygresji uciekasz w ... pieluchy
Jak się ogarniesz, to możemy wrócić do konstruktywnej wymiany poglądów. Teraz to nie ma sensu.
9 sty 20:06