Geometria
Rumcajs72: W trójkącie ABC na linii średniej M1M2 równoległej do AB jako na średnicy zbudowano okrąg,
który przecina boki AC i BC w M i N. Oblicz MN, jeśli AB=c, AC=b i BC=a.
7 sty 15:10
Mila:
1)Czworokąt M
1M
2NM wpisany w okrąg ⇔
ΔMNC∼ΔM
1M
2C⇔
| | 1 | |
ΔM1M2∼ΔABC w skali k= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
m= |
| b− |
| c*cosα= |
| (b−c cosα) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | b2+c2−a2 | | 1 | | b2+c2−a2 | |
m= |
| *(b−c* |
| )= |
| *(b− |
| ) |
| | 2 | | 2bc | | 2 | | 2b | |
3)
======================
7 sty 22:36
chichi: O to już nawet nie wrzucam, bo rozwiązanie to samo

no chyba, że wpadnę na inny pomysł
7 sty 22:41
kerajs: Ja rozwiązywałem z trójkąta MON, gdzie kąt MON = 180*−2γ .
7 sty 22:47
Mila:
Może kerajsik ma inne?
7 sty 22:48
a@b:

r=c/4
δ=180
o−2γ cosδ= −cos(2γ)
Z tw. kosinusów w ΔMSN
x
2=r
2+r
2+2r
2cos(2γ)
x
2= 2r
2(1+cos(2γ)) = 2r
2*2cos
2γ
| | a2+b2−c2 | |
x=2rcosγ i cosγ= |
| |
| | 2ab | |
================
8 sty 02:30
chichi:
8 sty 02:42
kerajs: | | c | | c | | a2+b2−c2 | | c(a2+b2−c2) | |
|MN|=2|OM|cos(∡{NMO})=2 |
| cos γ= |
| |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2ab | | 4ab | |
8 sty 10:22
a@b:

No to ...."pojechałam na wycieczkę z tw. Carnota"

teraz dopiero widzę,że
α+β+γ=180
o to |∡NMS|=|∡MNS|=γ
| | c | | a2+b2−c2 | |
x=2rcosγ = |
| * |
| |
| | 2 | | 2ab | |
==============
8 sty 11:53
chichi: @
Eta Nie mów tak publicznie, bo jeszcze policja cię odwiedzi za tę wycieczkę
8 sty 14:05
a@b:
Mogę,bo jestem zaszczepiona
8 sty 14:08
ite: to jeszcze gorzej, odwiedzi Cię CBŚ, dziennikarze i parę stacji telewizyjnych...
8 sty 14:10
a@b:
No i będę
celebrytą 
A po za tym,to jestem z grupy 70+
8 sty 14:16
ite: na tym forum już jesteś celebrytką!
8 sty 14:24
a@b:
8 sty 14:26
chichi:
Cześć @
ite to prawda @
Eta tutaj już jest
celebrytką. Miłego weekendu drogie
Panie
8 sty 14:31
ite: Dziękuję, ale nie wiem, jaki to będzie weekend.
Może po tej wymianie zdań obie spędzimy go w tej samej celi.
Chyba że moderatorzy zainterweniują.
8 sty 14:35
a@b:
Spokojnie
ite
8 sty 14:47