natalia: klomb ma kształt sześciokąta foremnego o boku 2m. Ogrodnik postanowił zmienić kształt
tego klombu ("ścinając"wierzchołki) na mozliwie duże koło i zasadzić na nim bratki. Na
1mkwadratowy ogrodnik planuje posadzić 80 kępek bratków. Ile kępek bratków powinien
przygotowac

pomocy
20 lis 17:22
agusia: promien koła wpisanego w sześciokąt foremny
a√3
r=--------- r=√3
2
pole koła P=π r2
P=3,14*3=9,41
na 1m --- 80
to na 9,41 potrzebuje 752,8 czyli 752 kępki
20 lis 17:50
natalia: ale z kad ci sie wzielo razy 3
20 lis 18:29
natalia: dziwnie jakoś to jest obliczone
20 lis 18:32
agusia: P= π r2
r=√3
r2=3
π=3,14
20 lis 18:46
agusia: masz na 1m 80, to na 9,41 możesz posadzić 9,41*80= 752
20 lis 18:49
rrr: ale 3,14*3=9,42

yy
20 lis 18:49
agusia: 
zgadza sie błąd przy wpisywaniu
20 lis 18:50
rrr: nie szkodzi nie to ze jestem przemondzzala
20 lis 18:51
agusia: czyli 753 krzaczki czy coś tam
20 lis 18:51
rrr: a moze mi pomoz jeszcze przy tym
20 lis 18:51
rrr: nom kępek tak
20 lis 18:52
rrr: czy ceglę o wymiarach 25cmx12cmx6,5cm można przecisnąć przez rurę o średnicy 13cm
20 lis 18:54
agusia: promien rury to 6,5cm
z P=π r2
P=...
pole najmniejszej ściany cegły 12*6,5=
porównaj i oceń
20 lis 18:58
rrr: no to obliczylam pole
a potem 12*6,5
i co potem odjac to od tego
20 lis 19:13
agusia: widzisz że pole rury jes większe od pola tej ściany cegły czyli przejdzie
20 lis 19:14
rrr: nie przejdzie
20 lis 19:19