ciągi
Filip:
Witam, takie zadanie:
| | 2n+1 | |
Pokaż, że ciąg an=(−1)n |
| nie posiada granicy. |
| | 5n+2 | |
I tutaj też nasuwa się takie moje podstawowe pytanie − kiedy ciąg nie posiada granicy?
7 sty 12:06
6latek: Kiedy jest rozbiezny
7 sty 12:06
lol: Kiedy istnieją dwa różne podciągi zbieżne do różnych granic.
7 sty 12:12
lol: | | 2n + 1 | | 2 | |
Np. a2n = |
| → |
| gdy n → ∞ |
| | 5n + 2 | | 5 | |
| | 2n + 1 | | 2 | |
a2n + 1 = − |
| → − |
| gdy n → ∞ |
| | 5n + 2 | | 5 | |
7 sty 12:13
kerajs: Albo gdy nie spełnia definicji granicy.
Jesteś w stanie dobrać takie ε>0 , że od pewnego miejsca wszystkie wyrazy ciągu spełniają:
−ε <q−an<ε ?
7 sty 12:17
Filip:
Może pytanie bezsensowne/oczywiste, czym jest 'q' które używasz w swojej nierówności?
7 sty 23:48
Qulka: granicą
8 sty 00:18