Znajdź granicę funkcji w punkcie
tomek123098: Oblicz granicę funkcji w punkcie x0 = 0
Witam, szukam asymptot pionowych podanej powyżej funkcji tak więc sprawdzam
do czego funkcja zmierza w punkcie x
0 = 0
+
Nie mam pojęcia jak sobie poradzić z tym logarytmem w mianowniku, jakieś sugestie
7 sty 11:23
Filip:
polecam klasycznie hospitalizowac
| | x | | 0 | |
limx−>0f(x)=limx−>0 |
| = |
| |
| | ln2x | | 0 | |
hospitalizujemy
| | x | | x | | 0 | |
limx−>0f(x)=limx−>0 |
| =limx−>0 |
| = |
| |
| | ln2x | | 2lnx | | 0 | |
hospitalizujemy znowu
| | x | | x | | x | |
limx−>0f(x)=limx−>0 |
| =limx−>0 |
| =limx−>0 |
| =0 |
| | ln2x | | 2lnx | | 2 | |
wiec granica funkcji w punkcie x
0=0 wynosi 0
7 sty 11:46
ICSP: | | 0 | |
ln2(x) → ∞ gdy x → 0+, [ |
| ] = 0 |
| | ∞ | |
Wciskasz już Hoszpitala wszędzie, nawet tam gdzie go nie ma.
7 sty 11:48
mr_t: 11;46 prawie, ln2 x przy x−>0+ nie dazy do 0
7 sty 11:50
Filip:
Czesc
ICSP
| | 0 | |
A czy |
| to symbol nieoznaczony? |
| | inf | |
7 sty 11:50
7 sty 11:51
getin:
| | 0 | | ±∞ | |
z tej reguły możesz korzystać jedynie wtedy gdy masz |
| albo |
| |
| | 0 | | ±∞ | |
7 sty 11:52
tomek123098: Dzieki wszystkim za pomoc
7 sty 11:55
Filip:
Racja, zgadzam sie ze na sile, no i sluszna uwaga mr__t, ze nie moge skorzystac z tej
reguly
getin tak, wlasnie sie dowiedzialem, ze w mianowniku dostane inf
ICSP dziekuje, skorzystam
7 sty 11:56
tomek123098: To jak to teraz przekształcić zeby moc skorzystać z hospitala?
7 sty 13:09
jc: Filip pokazał Ci, jak zastosować wzór Hospitala, ale to bez niepotrzebny rachunek,
bo licznik→0, a mianownik →∞, więc granica jest oczywista.
7 sty 13:21
tomek123098: Spoko, dzieki
7 sty 13:36