przestrzenie liniowe
asd: Sprawdzic czy dany zbior jest podprzestrzenia przestrzeni R3(R)
V = {(a,b,c)∊R3:a*b = 0}
W≠0,bo (0,0,0)∊W
Niech x,y ∊ W
x = (a,b,c) ∊ R3:a*b = 0 *
y = (a2,b2,c2) ∊ R3:a2*b2 = 0 **
x+y = (a+a2,b+b2,c+c2)
No pierwsze zalozenie to ∀ x+y ∊ W
x,y∊W
To co mam tu sprawdzić,czy a+a2 ∊ V? Nie wiem jak wykorzystać warunki * i ** tutaj.
A w zasadzie nie wiem co sprawdzić.
Tak samo drugi warunek
Niech x ∊ V i α ∊ R,czyli
α*x = (α*a,α*b,α*c)
i sprawdzam,czy α*a = 0?
Nie widzę w tym zastosowania tych warunków * i ** co zapisałem u góry,więc tak jak pisałem −
nie wiem co sprawdzić
7 sty 10:55
asd: V ≠ 0, bo(0,0,0) ∊ V,kolizja oznaczen jak sie ma innego cwiczeniowca i wykladowce
7 sty 10:56
jc:
(1,0,0) ∊V, (0,1,0) ∊V, ale (1,0,0)+(0,1,0)=(1,1,0) nie należy do V.
V nie jest podprzestrzenią.
7 sty 11:02
asd: Dziękuje za odpowiedź,ale nie do końca to rozumiem który wektor jest który i jakie działania
między
jakimi wektorami zostały wykonane
7 sty 11:06
asd: No i to co Pan/Pani sprawdził
7 sty 11:07
jc: podzbiór V przestrzeni W jest podprzestrzenią W, jeśli
suma dowolnych dwóch wektorów z V należy do V
iloczyn dowolnego wektora z V i dowolnej liczby należy do V
(dodaje się zwykle, że V nie jest zbiorem pustym)
Aby pokazać, że V nie jest podprzestrzenią, wskazałem daw wektory z V, których
suma nie należała do V.
7 sty 11:17
jc:

Zapomnij o 3 współrzędnej. Rozpatrywany zbiór, to suma osi (czarne linie).
Suma dwóch wektorów, jeden z jednej linii, drugi z drugiej (czerwone strzałki)
nie leży na żadnej z czarnych linii (sumę oznaczyłem zieloną strzałką).
7 sty 11:21
asd: dziękuje
7 sty 11:37