Dowod
6latek: Wazna własność potegi o wykladniku wymiernym wyraża
Twierdzenie :
Potega liczby wiekszej od 1 zwieksza sie gdy zwiekszamy wykladnik tzn.
Jesli a>1 i w1 w2 −liczby wymierne i w2>w1 to aw2>aw1
Jak udowodnic to twierdzenie w przypadku ogolnym ? Dziękuje
7 sty 10:22
ptak: w1, w2 > 1
w1 > w2
w1 * w1 > w2 * w1 > w2 * w2, czyli w12 > w22 itd.
7 sty 10:28
jc: a > 1, p, q, n > 0
p > q (ułamki możesz sprowadzić do wspólnego mianownika = n)
a1/n > 1, bo jeśli a≤1, to a=(a1/n)≤1 i mielibyśmy sprzeczność z założeniem, że a>1.
Jeśli b>1 i p>q>0, to b(p−q) > 1 (podobnie jak wyżej), i dalej bp > bq.
Teraz podstawiasz b=a1/n.
Pozostaje 0 i liczby wymierne ujemne.
Jeśli 0<a<1, to 1/a>1. Dla a=1 mamy równości.
7 sty 10:32
ptak: Oj, namieszałem w oznaczeniach, całkiem co innego. Poprawiam:
a ≥ a
a*a > a
a * a * a > a*a itd. Stąd też jeśli w2 > w1, to aw2 > aw1, bo
aw2 = a*a*...*a > a*a*a*...*a = aw2 − 1, więc skoro w2 > w1, to mamy to, co wyżej.
7 sty 10:36
6latek: Dobrze . dziekuje
7 sty 10:46
6latek: To teraz tak
Juz bylo kiedys takie zadanie
Udowodnic z definicji ze y=2x jest funkcją rosnącą
x1i x2∊D
x1<x2 to x1−x2<0
f(x1)<f(x2) to f(x1)−f(x2)<0
2x1−2x2<0
Powolujac sie na to twierdzenie stwierdzam iz powyzsza nierownosc jest prawdziwa stad y=2x
jest funkcja rosnaca
Czy nalezy takze przedstawic dowod tego twierdzenia ?
Czy to jest w ogole prawidlowe tutaj rozumowanie ?
7 sty 11:09
chichi:
Witaj @
6latek widzę nie daje Ci spokoju ten problem, ja zostaję przy swoim
7 sty 11:26
6latek: Czesc .
Skoro mozna inaczej to czemu nie
7 sty 11:30