algebra
asd: Mam działanie
aΔb = ab+2a+2b+2 wraz ze zbiorem R − {−2}
Wyszło mi,że jest łączne,ma element neutralny i element odwrotny.Teraz chcę sprawdzić
wewnętrzność tego działania,czyli rozumiem to kolokwialnie,że wynik tego działania aΔb ma ∊ R −
{−2}.
Czy jest to tutaj spelnione?Nie potrafie ocenic tak na pierwszy rzut oka,czy jezeli by nie
dobrać jakichś liczb,to nie wyszłoby przypadkiem −2.
7 sty 10:04
jc:
aΔb=ab+2a+2b+2 = (a+2)(b+2) − 2
To jest zwykłe mnożenie, tylko liczby są inaczej nazwane (mamy izomorfizm).
Jeśli a,b ≠−2, to aΔb≠0
(to oznacza, że działanie jest poprawnie określone, czyli jest działaniem wewnętrznym)
(aΔb)Δc=(a+2)(b+2)(c+2)−2=aΔ(bΔc)
aΔb=bΔa
aΔ(−1)=a
a Δ (1/(a+2) − 2) = −1
7 sty 10:21
asd: Super,dziekuje
7 sty 10:22
jc: Oj, powinno być: jeśli a, b ≠−2, to aΔb≠−2.
To chyba jasne, bo wtedy (a+2)(b+2)≠0 i (a+2)(b+2)−2≠−2.
7 sty 10:23
asd: Chwilka,to aΔb≠0 to jest warunek wewnętrzności w tym wypadku?
7 sty 10:23
asd: o,wlasnie o to mi chodzilo,dziekuje
7 sty 10:25
Adamm: Wewnętrzność − nie ma czegoś takiego
Działanie binarne na X to funkcja *:X x X → X
7 sty 14:29
asd: aa nie wiem czy jest czy nie ma,moim zadaniem jest odrobienie zadania,bo bez tego nie ma
zaliczenia
7 sty 14:40
chichi: XDDDDDDDDD
7 sty 15:12
ite: politechniczne podejście zadaniowe ?
bez zbędnej filozofii !
7 sty 15:20
asd: no a jak,ale przynajmniej zrozumiałem zadanie(przynajmniej do sesji,potem zapomne) dzięki
Państwa wytłumaczeniom,jednakże zdać zakuć zapomnieć w moim sercu,bo nie jestem na tyle
ambitny,żebym tą wiedzę w jakiś sensowny sposób wykorzystać,a,że matematyki nie studiuje..
7 sty 15:43
HGH: To traktuj to jako rozwijanie mozgu, moze stricte struktury algebraiczne jak wyzej Ci sie nie
przydadza w dalszej edukacji, czy nawet życiu, ale to dobry trening umyslu
7 sty 16:42