Wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)=x^3-2y^3-3x+6y+1
siema: Wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)=x
3−2y
3−3x+6y+1
Zaczynam od policzenia pochodnych
Przyrównuję je do zera
3x
2=3 /:3
x
2=1
x=−1 lub x=1
−6y
2=−6 /:(−6)
y
2=1
y=−1 lub y=1
Otrzymuję pary punktów podejrzanych P
1=(−1, −1), P
2=(1, −1), P
3=(−1, 1), P
4=(1, 1)
Liczę pochodne drugiego rzędu:
Tworzę hesjan i liczę wyznaczniki dla tych punktów
[ 6x 0 ]
H = [ 0 −12y ]
det H = 6x*−12y − 0*0 = −72xy
det H(P
1)=−72 <0 nie ma ekstremum
det H(P
2)=72 >0 6x>0 jest minimum
det H(P
3)=72 >0 6x<0 jest maksimum
det H(P
4)=−72 <0 nie ma ekstremum
Odp: Funkcja osiąga w punkcie (1, −1, −5) minimum. Funkcja osiąga w punkcie (−1, 1, 7)
maksimum.
Dobrze jest? W odpowiedziach nie ma maksimum.