znajdź lim n->inf jeśli a = ...
Witam: w jaki sposób to policzyć?
próbowałem to policzyć w taki sposób:
| | 1 | | 1+n2 | | −4n3 | |
((1+ |
| ) do potęgi ( |
| ) do potęgi |
| |
| | | | −2n2 | | 1+n2 | |
z tych działań wynik wychodzi mi "0", natomiast poprawny wynik to 1
7 sty 00:31
Szkolniak: e
2n*ln((1−n2)/(1+n2))
Wchodzimy z granicą do góry:
| | | 1+n2 | | −2n(1+n2)−2n(1−n2) | |
| *( |
| ) | | 1−n2 | | (1+n2)2 | |
| |
=limn→inf |
| = |
| | | |
Zatem granica równa e
0=1.
7 sty 01:06
Witam: a dlaczego mój sposób nie działa?
| | 1 | |
mam na myśli wzór (1+ |
| )x = e |
| | x | |
7 sty 01:15
Filip:
Czesc
Szkolniak 
, widze ze ladnie roztrzaskales zadanie

Pozdrawiam
7 sty 02:10
Witam: jeżeli ktoś wie dlaczego mój sposób jest zły, byłbym bardzo wdzięczny za wytłumaczenie
7 sty 02:58
jc: | | 1−n2 | | n2−1 | |
1 ≥ ( |
| )2n = ( |
| )2n |
| | 1+n2 | | n2+1 | |
| | 2 | | 2 | |
= (1− |
| )2n ≥ 1 − 2n* |
| →1 |
| | 1+n2 | | 1+n2 | |
trzy ciągi, granica = 1
Witam. Nie rozumiem Twojego sposobu. Mógłbyś napisać z jakich twierdzeń korzystasz?
7 sty 08:46
Filip:
jc zakladam ze robil to ze wzoru takiego:
| | k | |
limn−>inf(1+ |
| )n=elimn−>infk |
| | n | |
Oczywiscie mozecie poprawic mnie, jesli ten wzor jest bledny, bo sam sie w tym czasem juz gubie
7 sty 11:48
ICSP: Ubzdurał sobie, że
i robi jakieś dziwne przejścia:
| | 1 | |
lim (1 + |
| )nan = elim an |
| | n | |
Też tak umiem:
| | 1 | |
lim an = lim ( |
| nan) = lim 0*an = lim 0 = 0 |
| | n | |
Czyli nie ważne jaki ciąg wezmę jest on zawsze zbieżny do 0.
7 sty 11:54
Witam: znaczy się ja nie rozumiem, dlaczego dla przykładu to zadanie moge zrobić w taki sposób:
| | 1 | | n3−1 | | n+1 | |
=((1+ |
| ) do potęgi |
| ) do potęgi |
| *3n2 |
| | | | n+1 | | n3−1 | |
i tutaj używam tego wzoru, który napisałem powyżej, i z niego wychodzi:
| | n+1 | |
e do potęgi |
| *3n2 = e3 |
| | n3−1 | |
i to jest poprawny wynik, dlatego właśnie się zastanawiam dlaczego ten przykład na samej górze
nie jestem w stanie w taki sam sposób wykonać
7 sty 14:32
ABC:
bo tam ci dążyło do nieskończoności − w liczniku był sześcian a w mianowniku pierwsza potęga ,
a tu ci nie dąży , bo masz kwadrat i w liczniku i w mianowniku, zatem dupa
7 sty 14:58
Witam: Dziękuje wam wszystkim za pomoc już wszystko rozumiem
7 sty 15:12