Warunki dystrybuanty
matematyk: Jakie warunki muszą spełniać liczby rzeczywiste a, b, c, d, żeby funkcja określona wzorem:
| | ⎧ | 0 dla x < 0 | |
| F(x) = | ⎨ | ax+b dla 0 <= x <= 1 |
|
| | ⎩ | c + dx | |
a) była dystrybuantą pewnego rozkładu
b) dystrybuantą pewnego rozkładu ciągłego
wyszło mi c = 1 oraz oraz a, b, d > 0 czy da się to jakoś bardziej ograniczyć?
Dla podpunktu b:
a + b = 1, bo funkcja musi być ciągła.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć czy to jest dobrze i ewentualnie nakierować?
6 sty 22:52
Qulka: b=0 żeby dla x=0 było 0

więc a=1
7 sty 00:02
matematyk: I to wszystko w tym zadaniu ?
7 sty 00:21
matematyk:
Odświeżam pytanie, bo jednak nadal nie rozumiem jak zrobić to zadanie, czy ktoś mógłby
wytłumaczyć?
28 sty 13:18
Qulka: c=1 i d=0 żeby potem niezależnie od x było 1
28 sty 13:34
Qulka:

wykres dystrybuanty
28 sty 13:36
Qulka:

czyli wszystko razem a=1 b=0 c=1 d=0
28 sty 13:46
Qulka: tam na skosie miało być 1x+0
28 sty 13:49
matematyk:
Tak to rozumiem, tylko, że to jest dla przypadku, gdy mamy do czynienia z rozkładem ciągłym ? A
co jeżeli mamy dowolny rozkład?
Czy wtedy otrzymamy po prostu c = 1, d = 0 i a,b > 0?
28 sty 14:30