Lemat Burnside'a
xxx:

Na ile różnych sposobów można pokolorować 3 obszary na czerwono i 6 obszarów na biało?
2 pokolorowania różniące się tylko dowolną izometrią uznajemy za identyczne.
6 sty 19:53
Adamm:
G = S
3 = D
6
X to zbiór różnych pokolorowań (bez dokładności do izometrii)
|X/G| to szukana liczba różnych pokolorowań
z lematu Burnside'a
| | 1 | | 1 | |
|X/G| = |
| ∑g∊G |Xg| = |
| ∑g∊G |Xg| |
| | |G| | | 6 | |
gdzie X
g to zbiór elementów x∊X dla których g(x) = x
mamy 3 symetrie s
1, s
2, s
3 oraz 3 obroty o
1 = Id, o
2, o
3
|X
s1| = |X
s2| = |X
s3|, |X
o2| = |X
o3|, |X
o1| = |X|
| | 84+2*6+3*8 | | 120 | |
Czyli jak dobrze policzyłem, to |X/G| = |
| = |
| = 20 |
| | 6 | | 6 | |
6 sty 20:14
xxx: Zrozumiałem, dziękuję!
6 sty 21:42
dobra_rada: | | | | | |
Czy w symetrii nie powinno być | + | ? |
| | | |
7 sty 08:49
dobra_rada: Jednak nie − namieszałem − Adamm ma racje
7 sty 10:40