calka
Filip:
| | x | |
Witam, czemu przy takiej calce 2∫7 |
| dx |
| | 1−√2+x | |
Po podstawieniu u=1−
√2+x
Dostaje calke
| | (x2−2u−1)(u−1) | |
2−1∫−2 |
| du |
| | u | |
zmienia sie przedzial calkowania ?
6 sty 19:51
Filip: w liczniku w drugiej calce oczywiscie zamiast x
2, u
2
6 sty 19:51
ICSP: Ponieważ tak właśnie całkuje się całki oznaczone przez podstawienie.
6 sty 20:46
Filip:
Czesc
ICSP 
bardziej mi chodzi o to, czemu nagle z 2,7 robi sie −1,−2, pozdrawiam
6 sty 21:25
janek191:
u1 = 1 − √2 + 2 = 1 − 2 = −1
u2 = 1 − √2 + 7 = 1 − 3 = − 2
6 sty 21:29
Mariusz:
Gdybyś policzył najpierw funkcję pierwotną to nie musiałbyś zmieniać przedziału całkowania
7 sty 03:20