Złożenie R i S oraz S i R
Pszemek: Cześć, mógłby mi ktoś wyjaśnić przede wszystkim złożenie S i R?
Mam zadanie o następującej treści:
A = {a, b, c, d} R⊆A2 i R = {(a,a), (a,b), (c,a), (b,a), (a,d)} oraz S ⊆ A2, S = {(a,c),
(d,a), (b,d), (d,c)}
Mam wyznaczyć złożenie R i S oraz S i R.
Jako że mój wykładowca niechętnie prowadzi wykłady i zajęcia (puszcza jakieś zajumane filmiki z
YT i raźcie sobie),
to można powiedzieć że jestem pozostawiony na pastwę losu. Poradziłem sobie tworząc graficzną
relację i wyszło mi:
SoR = {(a,c), (a,d), (a,a), (b,c), (c,c)} natomiast w drugą stronę nie potrafię już tego
rozwiązać.
Będę dozgonnie wdzięczny, gdyby ktoś mi to objaśnił. Nie proszę o rozwiązanie zadania żeby
przepisać i mieć z bani, bo czeka mnie jeszcze parę przykładów, tylko o pomoc przy
zrozumieniu, żebym mógł radzić sobie samemu.
6 sty 17:55
ite: Najpierw musisz podać, jak definiujecie złożenie relacji.
6 sty 18:13
Adamm:
tutaj trzeba uważać bo są dwie szkoły jak składać relacje
Np. według mojej konwencji
S o R = {(a, a), (d, a), (d, b), (d, d), (d, a)}
6 sty 18:19
Adamm: według drugiej konwencji, to co napisałem byłoby oznaczone R o S
6 sty 18:21
6 sty 18:27
Pszemek: No właśnie nie definiujemy w żaden sposób, bo "wykładowca" rzuca jakieś filmiki z YouTuba i
innych kursów i na podstawie tego mamy rozwiązywać zadania, natomiast żaden z filmików nie
traktuje bezpośrednio o tym zagadnieniu. Ja chętnie przyjmę dowolną definicję, byle wg jakiejś
nauczyć się to robić
6 sty 18:49
Adamm:
Napisz maila do wykładowcy i się zapytaj
definicje masz takie
x R o S y ⇔ ∃z x R z S y
lub
x R o S y ⇔ ∃z x S z R y
6 sty 18:54