wektory
asd: Dobrać współczynniki a,b,c tak,by zbior danych wektorow {q,w,e} był zbiorem wektorów liniowo
niezależnych.
q = (3,5,0)
w = (a,2,b)
e = (0,c,1)
Po przedstawieniu w postaci macierzy mianowicie
A=
3 5 0
a 2 b
0 c 1
Liczę wyznacznik detA = 6+5ab−3bc−5a i ma on być ≠ 0 aby zbior tych wektorow byl zbiorem
wektorow liniowo niezaleznych.No ale troszkę niewiadomych wychodzi,więc nie wiem co z tym
zrobić.
6 sty 16:35
Qulka: wybrać sobie jakieś dowolne ... to fajne zadanie które sprawdza kto od siebie przepisuje
6 sty 16:49
Filip:
interpretujac polecenie, dobierz sobie dowolne dla ktorych wyrazenie
6+5ab−3bc−5a!=0
Przykladowo a=1, b=2, c=3
6+5*1*2−3*2*3−5*1=6+10−18−5!=0
6 sty 16:51
asd: Nie wiedziałem,że można dowolne

W sensie myślałem,że nie można 'zgaduj zgadula' tak aby
wyszło != 0.Dziękuje
6 sty 16:54
asd: a jakby było pytanie,czy ten zbiór możę być zbiorem wektorów liniowo zależnych,czyli det A =
0,to jak to rozwiązać ?
6 sty 16:58
Qulka: wybrać np a i b potem c obliczyć
6 sty 16:59
asd: Dziękuje
6 sty 17:04