2x+3 | ||
a)lim( | )x+1 | |
2x+1 |
1 | ||
b)lim(1− | )x | |
x |
0 | ||
Z tego co pamietam to reguly deL'Hospitala stosujemy do nieoznaczonosci typu [ | ] i | |
0 |
∞ | ||
[ | ] | |
∞ |
2x+3 | ||
limn−>inf( | )x+1=elimx−>inf(x+1)ln((2x+3)/(2x+1)) | |
2x+1 |
| 0 | ||||||||||||
limx−>inf | = | ||||||||||||
| 0 |
| −4 | |||||||||||
= | ||||||||||||
dx | 4x2+8x+3 |
| −1 | |||||||||||
= | ||||||||||||
dx | (x+1)2 |
| −4(x+1)2 | ||||||||||||
limx−>inf | = | =1 | |||||||||||
| −(4x2+8x+3) |
2x+3 | ||
limn−>inf( | )x+1=elimx−>inf(x+1)ln((2x+3)/(2x+1))=e1=e | |
2x+1 |
1 | ||
limx−>inf(1− | )x=limx−>infelimx−>infxln(1−1/x) | |
x |
1 |
| 0 | |||||||||||||
limx−>infxln(1− | )=limx−>inf | = | |||||||||||||
x |
| 0 |
| 1 | |||||||||||
= | ||||||||||||
dx | x(x−1) |
| 1 | |||||||||||
=− | ||||||||||||
dx | x2 |
| x2 | ||||||||||||
limx−>inf | =limx−>inf | =−1 | |||||||||||
| −x(x−1) |
1 | 1 | |||
limx−>inf(1− | )x=limx−>infelimx−>infxln(1−1/x)=e−1= | |||
x | e |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |