Zadanie
Amelcia: zadanie 1
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)=ax3−x2+bx+7 jest liczba −1 oraz reszta z dzielenia
wielomianu W przez dwumian x−2 jest równa 11.
a=?
b=?
Zadanie 2
Rozwiąż równanie i zaznacz poprawne odpowiedź/odpowiedzi:
x4−4x3−3x2+10x+8=0
odpowiedzi według mnie to x=−1, x=2, x=4
Zadanie 3
Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu 3x2+3x+3 przez dwumian x+2?
Zadanie 4
Znajdź wartość parametru a wielomianu W(x)=x3−3x2+ax+3, jeśli wiadomo, że reszta z dzielenia
wielomianu W przez dwumian x+3 jest równa −60.
6 sty 15:09
Filip:
Zadanie 1
W(−1)=0 i W(2)=11
wyliczasz a i b
Zadanie 2
x4−4x3−3x2+10x+8=(x+1)2(x−2)(x−4)
Zadanie 3
W(−2)=...
Zadanie 4
W(−3)=−60
Wyliczasz a
6 sty 15:13
Amelcia: a mógłby ktoś mi podać odpowiedzi boo wielominay to nie moja bajka nie rozumiem NIC. chciałabym
żebby ktoś rozpisał zadanie razem z odpowiedziami żeby móc sledzić krok po kroku
6 sty 15:20
Filip:
Zadanie 1
W(−1)=−a−b+6=0⇒a+b=6⇒b=6−a
W(2)=8a+2b+3=11⇒4a+b=4
4a+6−a=4
3a=−2
Zadanie 3
R=W(−2)=3(−2)
2+3(−2)+3=12−6+3=9
Zadanie 4
x
4−4x
3−3x
2+10x+8=0
(x+1)
2(x−2)(x−4)=0
x=−1 v x=2 v x=4
Zadanie 4
W(−3)=−27−27−3a+3=−60
−3a=−9
a=3
6 sty 17:04