.
Amelcia:

Trzeba obliczyć x w tym zadaniu.
Mój wynik to 11 ale nie jestm pewna czy jest dobrze
6 sty 14:53
chichi: Jest okej
6 sty 14:54
chichi: JÓZEK, KUBA, Ania, Amelcia − ta sama osoba?
6 sty 14:55
janek191:
202 − 122 = 400 − 144 = 256
√256 = 16
16 − 5 = 11
============
6 sty 14:56
Eta:
Jeszcze ZDZICHO
6 sty 15:00
MICHO:
W trójkącie prostokątnym ABC o przyprostokątnych AC=12 i BC=9
Na przeciwprostokątnej wybrano punkt D tak,że CD=BC
Oblicz długość AD
6 sty 15:06
Qulka:

x=15−2•81/15 = 63/15 = 21/5
6 sty 15:22
Eta:

Do odpowiedzi
Quleczki
Z tw. Pitagorasa
AB= 15
Z podobieństwa trójkątów ABC i BEC
AD=15−2c= 4,2
============
6 sty 15:29
Filip:
Qulka nie widze u ciebie zaznaczonego punktu D na rysunku pomocniczym
6 sty 16:55
Qulka: zaznaczony jest (niebieskie kółeczko) .. nie jest podpisany
6 sty 16:58