wychodzi mi że to jest 10 ale nie ma takiej odpowiedzi w zadaniu
ania: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 3 i 9. Oblicz wysokość trójkąta
poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego.
6 sty 14:45
6 sty 14:46
6 sty 14:49
a7:

z tw. Pitagorasa
3
2+9
2=c
2
9+81=c
2
c
2=90
c=3
√10
PoleΔ=1/2*3*9=13,5 PoleΔ=1/2c*h 1/2*3
√10*h=13,5 h=27/(3
√10)=9
√10/10
6 sty 14:50
janek191:

c
2 = 3
2 + 9
2 =9 +81 = 90
c = 3
√10
P = 0,5*9*3 = 13,5
oraz
P = 0,5 c* h = 0,5*3
√10*h = 13,5
3
√10 h = 27
6 sty 14:51
Eta:
6 sty 14:51
Eta:

Bez obliczania pola:
Warto pamiętać:
==========
6 sty 14:57