NIE POTRAFIĘ DOJŚĆ DO ROZWIĄZANIA NIE WYCHODZI MI LICZBA CAŁKOWITA
JÓZEK: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz
długość dłuższej przyprostokątnej, jeśli przeciwprostokątna ma długość 3√5 (wynik jest
liczbą całkowitą)
6 sty 14:42
Qulka: 6 bo
32+62=(3√5)2
6 sty 14:43
Eta:
6 sty 14:44
a7:

z tw. Pitagorasa
a
2+(2a)
2=(3
√5)
2
5a
2=45
a
2=9
a=3
2a=6
6 sty 14:45
Eta:

a>0 i a<3
√5
z tw. Pitagorasa
a
2+4a
2=(3
√5)
2
5a
2=45
a
2=9
a=3 to 2a= 6
6 sty 14:47