Udowodnij twierdzenie metodą dowodu nie wprost
Jaro: Cześć, nie wiem jak się zabrać za zadanie, żeby zrobić to dobrze, proszę o pomoc.
Jeśli dla każdej liczby naturalnej n liczba n2+2n+4 jest parzysta, to n+1 jest nieparzysta.
Zaprezentuj schemat dowodu nie wprost.
6 sty 14:32
chichi: Zakładasz, że n+1 jest parzysta, jeśli dojdziesz do sprzeczności, to będzie oznaczać, że n+1
jest nieparzysta
6 sty 14:40
Filip:
Kolejna wskazowka:
4=1+3
6 sty 14:41
Jaro: Czyli wystarczy napisać że,
n
2 zawsze jest parzyste
4 jest liczbą parzystą
a 2n nie może być liczbą nieparzystą bo zakładamy, że n+1 jest parzyste i zachodzi sprzeczność?
Nie trzeba jakoś inaczej tego dowodzić?
6 sty 15:17
ABC:
n
2 nie jest zawsze parzyste
6 sty 15:18
Eta:
czy 32=9 parzyste ?
6 sty 15:19
Eta:
6 sty 15:19
Filip:
Jesli zakldasz, ze n+1 to liczba psrzysta, to n jest nieparzysta, tym bardziej n2
Ja bym wyszedl od tego
n2+2n+4=n2+2n+1+3=(n+1)2+3 i teraz rozumowal
6 sty 15:20
Eta:
I o to biega
6 sty 15:21
Filip:
o, czesc
ABC
6 sty 15:21
Jaro: fakt nie zwróciłem uwagi
6 sty 15:22
Jaro: Dziękuję
6 sty 15:35