Kongruencje.
Karolina11: Rozwiąż kongruencje x
2 − 3x + 3 ≡ 0 (mod 91).
Z góry dziękuję za pomoc.
6 sty 13:47
kerajs: Wskazówka:
91=7*13 więc
x2 − 3x + 3 ≡ 0 (mod 7) ⋀ x2 − 3x + 3 ≡ 0 (mod 13)
wynik:
x=91m+n gdzie n∊{11;18;76;83} oraz m jest dowolną liczbą całkowitą.
6 sty 21:13
Karolina11: Można poprosić o rozpisanie trochę dalej tego? Bo mi nie wychodzi.

Z góry dziękuję.
7 sty 18:18
Adamm:
np. można spróbować odwrócić 2
2a = 1 (mod 7)
7 = 2*3+1 ⇒ 2*(−3) ≡ 1 (mod 7)
teraz tak
x2 − 3x + 3 ≡ x2 + 2*9x + 3 = (x+9)2 − 78 ≡ (x+2)2 − 1 = (x+1)(x+3) ≡ 0 (mod 7)
skąd x ≡ 6 lub x ≡ 4 (mod 7)
zatem odwracając 2, sprowadzamy problem do obliczania pierwiastków
7 sty 18:43
Karolina11: Chciałam skorzystać z wskazówki i tę pierwsza kongruencje policzyłam, a drugiej nie potrafię...
I nie wiem
jak potem do "polaczyc" żeby powstały te wymienione odpowiedzi.
7 sty 18:46
Szkolniak: 1) x2−3x+3≡0 (mod 7)
x2−3x+3≡7 (mod 7)
x2−3x−4≡0 (mod 7)
(x−4)(x+1)≡0 (mod 7)
x−4≡0 (mod 7), x+1≡0 (mod 7)
x≡4 (mod 7), x≡=6 (mod 7)
2) x2−3x+3≡0 (mod 13)
x−4≡0 (mod 13), x+1≡0 (mod 13)
x≡4 (mod 13), x≡12 (mod 13)
Ja bym doszedł do tego momentu, postaci x=91m+n nie jestem w stanie wytłumaczyć.
7 sty 18:47
Adamm:
inaczej można zrobić tak
patrzymy x = 0, x = 1, x = 2, ...
widzimy dla x = 4 że x2−3x+3 ≡ 0 (mod 7)
dzielimy pisemnie
x2−3x+3 = (x−4)(x+a)+... widzimy że −4+a = −3 więc a = 1
7 sty 18:49
Adamm:
@Szkolnik
albo ty masz rację, albo kerajs
bo z tego co ty napisałeś wynika że jedno z rozwiązań to x ≡ 25 (mod 91)
7 sty 19:01
Adamm:
13 = 6*2+1
x2−3x+3 ≡ x2+2*6*3*x+3 ≡ x2+2*5*x+3 = (x+5)2 − 22 ≡ (x+5)2 − 9 = (x+2)(x+8)
to mi wychodzi 11 i 5
7 sty 19:06
chichi: @
kerajs podał prawidłowy wynik
7 sty 19:10
Adamm:
x ≡ 4 lub 6 (mod 7)
x ≡ 11 lub 5 (mod 13)
x = 11+13y, y∊{0, ..., 6}
11+13y ≡ 4 (mod 7) ⇔ y ≡ 0 (mod 7)
czyli tutaj x ≡ 11 (mod 91)
x = 5+13y
5+13y ≡ 4 (mod 7) ⇔ y ≡ 1 (mod 7)
tutaj x ≡ 18 (mod 91)
x = 11+13y ≡ 6 (mod 7) ⇔ y ≡ 5 (mod 7)
x ≡ 76 (mod 91)
no i ostatnie to sobie sami policzcie
7 sty 19:11
Mila:
kerajs podał prawidłowe rozwiązania.
Możecie sprawdzić podstawiając do równania.
Po kolacji napiszę.
7 sty 19:33
Szkolniak: W takim razie przepraszam za zamieszanie.
7 sty 19:48
Mila:
1) x2 − 3x + 3 ≡ 0 (mod 7) ⋀ x2 − 3x + 3 ≡ 0 (mod 13)
Małe moduły , to można na piechotę sprawdzić jakie są rozwiązania.
x∊{4,6} i x∊{5,11}
2)
Ja rozwiązywałam tak:
1) x=4(mod7) i x=5(mod13)
x=4+7k i x=5+13m , m,k∊C
4+7k=5+13m
7k=13m+1
7k=1(mod13) / *2 [ odwrotna do 7 w z13 to liczba 2]
7k*2= 2 (mod13)
1k=2(mod13) ⇔k=13m+2 podstawiam do równania x=4+7k
x=4+7*(13m+2)=4+91m+14
x=91m+18
========
Pozostałe Karolina rozwiąże sama?
x=6+7k i x=5+13m
7k+6=13m+5 ⇔7k=(−1) (mod13)
7k=13m−1 /*2
14k=13s−2, s∊C
1k=13s−2 podstawiam do równania x=6+7k
x=6+7*(13s−2)=6+91s−14
x=91s−8⇔
x=91s+83
========
7 sty 20:56
Mila:
Można wypisać kolejno dla układu: x=4(mod7) i x=5(mod13) i badać reszty
1)
k 0 1 2 3
x(7) 4 11 18 25
r13 4 11 5
Już trafiona reszta 5
x=18+7*13s
x=18+91s
2) x=4(mod7) i x=11(mod13)
k 0 1 2 3 4 5 6 7
x 7 4 11 18 25
r 4 11 trafiona
x=11+91s
gorzej z pozostałymi będzie więcej liczenia
7 sty 20:58
kerajs:
a) Dotyczy: Karolina11 18:18
Zważywszy na ilość pomocnych postów chyba już nie muszę podawać kolejnych kroków.
b) Dotyczy Szkolniak 18:47 :
'' 2) x2−3x+3≡0 (mod 13)
x−4≡0 (mod 13), x+1≡0 (mod 13)
x≡4 (mod 13), x≡12 (mod 13) ''
Liczyłbym tak;
x2−3x+3≡0 (mod 13)
x2−3x−10≡0 (mod 13)
(x−5)(x+2)≡0 (mod 13)
x≡5 (mod 13) lub x≡11 (mod 13)
7 sty 21:25
Karolina11: Dziękuję wszystkim za pomoc, resztę policzyłam sama.
7 sty 23:20